Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Φλώρινα: Πράσινη ενέργεια από αγροτικά υπολείμματα

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για την εκμετάλλευση της περισσευούμενης βιομάζας που παράγεται μέσω της γεωργίας αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία τον ερχόμενο Απρίλιο, μετά από πρωτοβουλία αγροτών της περιοχής του Αμυνταίου Φλώρινας. Είναι γεγονός πως μέχρι σήμερα, τεράστιες ποσότητες αγροτικών περισσευμάτων, όπως κουκούτσια, κλαδιά δέντρων, φλοιοί φυτών ή χαλασμένοι καρποί, που παραμένουν ενεργειακά εκμεταλλεύσιμοι, καταλήγουν στα σκουπίδια.


Τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα έδωσαν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίοι σχεδίασαν μια κινητή μονάδα Αεριοποίησης αγροτικών υπολειμμάτων, που μετατρέπει τη βιοενέργεια σε θερμότητα και ηλεκτρισμό.

Η μονάδα αυτή, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Life+ για την περιβαλλοντική πολιτική και διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή του Αμυνταίου και «εφόσον προκύψουν ικανοποιητικά στοιχεία από την πιλοτική της εφαρμογή, θα εξεταστεί η δημιουργία μιας μεγαλύτερης μονάδας, σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία και οποιονδήποτε επιθυμεί να επενδύσει σε μια τέτοια σκέψη», όπως εξηγεί ο μηχανολόγος μηχανικός, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανολόγων, Δημήτρης Μερτζής.

Στο πλαίσιο ημερίδας για την πρωτοβουλία αυτή, ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Γιώργος Γιαντσόπουλος, εξέφρασε στον Τύπο την αισιοδοξία του για το όλο εγχείρημα: «Είναι μια ευπροσάρμοστη μονάδα που θα παράγει χρήσιμη ενέργεια, θερμότητα και ρεύμα, ελαχιστοποιώντας τα κόστη μεταφοράς».

Όπως σημείωσε, «είναι απαραίτητο να προβληματιζόμαστε όλοι και να πειραματιζόμαστε πάνω στο ζήτημα των τρόπων παραγωγής ενέργειας, δεδομένου ότι τα κάρβουνα και οι λιγνίτες κάποια στιγμή θα φύγουν, ο υπόγειος πλούτος θα τελειώσει και η Ευρώπη, μετά το 2050 θα πρέπει να αναζητήσει νέες ύλες για την παραγωγή ενέργειας».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: