Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Τοξική αμνησία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 

Εχει λεχθεί πως όποιος δεν θυμάται την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει, και η αλήθεια της ρήσης αυτής έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο πέρασμα των αιώνων.

Και ίσως να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά στο οικονομικό πεδίο. Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα- αφιερώνουν χιλιάδες σελίδων και αναλώνουν πολύ χρόνο για τα συμπτώματα και τις θεραπείες της κρίσης στις εθνικές οικονομίες στα δύο άκρα του Ατλαντικού.

Στην προσπάθεια αυτή έχουν ξεχάσει την πραγματική αιτία του κακού: τα τοξικά χρηματοοικονομικά προϊόντα που ξεκίνησαν από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και με τη μόχλευση κεφαλαίου κατά 1.000, 10.000 ή και 100.000 φορές έφτασαν να διαλύσουν όχι μόνο παγκόσμια δίκτυα τραπεζών αλλά και εθνικές οικονομίες.

Τι γίνεται λοιπόν με αυτά τα τοξικά; Εχουν πράγματι τεθεί σε βαριά «καραντίνα» όπως θα έπρεπε ή όχι; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Για τα τοξικά όμως τσιμουδιά.

Ποιος δεν θυμάται τη συμφωνία παραβίασης των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων το 2009 σε Αμερική και Ευρώπη, ώστε οι ζημιές από τα προϊόντα αυτά να μην υπολογίζονται σε ετήσια βάση αλλά σωρευτικά στο τέλος της περιόδου ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργική λογιστική;

Οι ισολογισμοί σώθηκαν αλλά η «τοξική βόμβα» συνεχίζει να είναι ενεργή. Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα η είδηση ότι η Bank of America έχει θέσει προς πώληση τοξικά ενεργητικά στεγαστικής πίστης ύψους τουλάχιστον 1 δισ. δολ., σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Post». Ποιος μπορεί να αγοράσει τέτοια προϊόντα;

Μήπως ανοίγει μια νέα αγορά παραγωγών των τοξικών προϊόντων; Κανείς δεν μοιάζει να ανησυχεί... Ενδεχομένως μάλιστα κάποιοι από τους οίκους αξιολόγησης, που με μεγάλη ευκολία καταδικάζουν τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, να αξιολογήσουν με καλή διάθεση αυτά τα προϊόντα -το έχουν ξανακάνει άλλωστε- και το φιτίλι της νέας έκρηξης να έχει ήδη πυροδοτηθεί.

Τ. ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: