Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών: Να μην υπάρξει και άλλος νεκρός για τους ΧΥΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17 Δεκέμβρη 2010, 12:00

Το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης στηρίζει ολόθερμα την παλλαϊκή κινητοποίηση των κατοίκων της Κερατέας και της Λαυρεωτικής. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία και την κατάληψη μιας ολόκληρης περιοχής από τις δυνάμεις καταστολής, από 2.000 (!) ΜΑΤατζήδες οπλισμένους μάλιστα με τα παράνομα και δολοφονικά χημικά. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην αποφασιστική λαϊκή αντίσταση. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των αστυνομικών μονάδων. Να μην υπάρξει και άλλος νεκρός για τους ΧΥΤΑ, μετά τη δολοφονημένη από την αστυνομία συμπολίτισσα μας στη Λευκίμμη. Απαιτούμε να μην γίνει καμμία έναρξη εργασιών, σύμφωνα άλλωστε και με τις αποφάσεις των Δικαστηρίων.

Πρέπει να μπει ένα τέλος στο αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει στη διαχείριση των σκουπιδιών η κυρίαρχη πολιτική, που έχει αποκλειστική και ύψιστη προτεραιότητα το επιχειρηματικό κέρδος. Επίσης πρέπει να μπει τέλος στη μετατροπή της Δυτικής Αττικής σε χωματερή αλλά αυτό δεν γίνεται σπέρνοντας χωματερές στο Λεκανοπέδιο. Η μόνη λύση είναι η «ανακύκλωση στην πηγή». Ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, οικολογικό και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών, που μειώνει σε ποσοστό πάνω από 80% την ποσότητα των σκουπιδιών. «Ανακύκλωση στην πηγή» λοιπόν -σε συνδυασμό με την προώθηση πολιτικών που μειώνουν την παραγωγή σκουπιδιών και ειδικά τις πλαστικές συσκευασίες (επανάχρηση, σχεδιασμός προϊόντων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κλπ) καθώς και με την προώθηση ενός γενικότερου κοινωνικού προτύπου στον αντίποδα του κυρίαρχου σήμερα καταναλωτισμού.

Η «ανακύκλωση στην πηγή» εκτός των άλλων είναι και οικονομικά φθηνή. Στηρίζεται στην ενεργοποίηση της κοινωνίας, πλήττοντας έτσι τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων. Καθόλου τυχαία δεν είναι η –επιεικώς- αδιαφορία (σωστότερα η εχθρότητα) των κυβερνήσεων για την «ανακύκλωση στην πηγή». Σε αυτή τη γραμμή, σήμερα η κυβέρνηση του Γ Παπανδρέου υπερασπίζεται τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα και κινητοποιεί τους μηχανισμούς καταστολής απέναντι στους κατοίκους.

Ψεύδεται ασύστολα η κυβέρνηση όταν μιλάει για ΧΥΤΥ, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει καμμία συγκροτημένη πολιτική ανακύκλωσης και ακόμη και σήμερα ο συντριπτικά μεγάλος όγκος των σκουπιδιών θάβεται. Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στην Κερατέα είναι ένας παλαιού τύπου και μεθοδολογίας ΧΥΤΑ, μια χωματερή. Και επιπλέον χωρίς να έχει υπάρξει καμμία πρόνοια για σταθμούς μεταφόρτωσης και για σύγχρονο εξοπλισμό μεταφοράς, πράγμα που μεταβάλλει όχι μόνο το συγκεκριμένο σημείο αλλά ολόκληρη τη διαδρομή σε εστία ρύπανσης. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή με έντονο αρχαιολογικό υπόβαθρο, με τμήμα της να έχει κηρυχθεί αναδασωτέο και με φυσικές πηγές. Το θράσος και η καταστροφική μανία κυβέρνησης και μεγαλοεργολάβων είναι πράγματι ανυπέρβλητο.

Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: