Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Απολογισμός Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής 2007 – 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ολοκλήρωση της θητείας της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής ο Νομάρχης Λ. Κουρής παρουσίασε τον απολογισμό της περιόδου 2007-2010. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου παρουσία εκπροσώπων της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των κρατικών υπηρεσιών της περιοχής και πολλών πολιτών.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Νομάρχης Λ. Κουρής αναφέρθηκε στις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες της περιοχής και στην αδυναμία της Πολιτείας να ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Στην διαμόρφωση των όρων για ένα καλύτερο αύριο στην Ανατολική Αττική, συνέχισε, δουλέψαμε συστηματικά και χωρίς μεγαλόστομες εξαγγελίες. «Στόχος μας», τόνισε «ήταν να ξεπεράσουμε τα προβλήματα ώστε η Ανατολική Αττική να μπει σε τροχιά ισόρροπης ανάπτυξης».

Αναφέρθηκε κατόπιν στην στενή συνεργασία με τους 44 Δήμους και Κοινότητες και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής προκειμένου να προωθηθούν τα έργα και οι δράσεις που απαιτούνται. Μια συνεργασία που έγινε χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαρτήσεις.

Στη συνέχεια έγινε ειδικότερη αναφορά σε επιμέρους έργα, μελέτες και δράσεις της περιόδου 2007-2010. Συγκεκριμένα:

- στο πολεοδομικό σχεδιασμό επιδιώχθηκε η ολοκλήρωση νέων εντάξεων και η χρηματοδότηση νέων μελετών σε Δήμους και Κοινότητες με πόρους της Νομαρχίας. Καθοριστική υπήρξε η παρέμβαση της Νομαρχίας στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο (ΡΣΑ).

- στις υποδομές δημιουργήθηκαν νέοι οδικοί άξονες και ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου το υπάρχον οδικό δίκτυο, μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, ώστε να γίνει ασφαλέστερη η διέλευση καθ΄όλο το 24ωρο. Ταυτόχρονα προωθήθηκαν νέα δίκτυα ύδρευσης σε περιοχές που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα ποιότητας νερού.

- στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας έχουν παραδοθεί 13 νέοι ιδιόκτητοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τον επόμενο μήνα παραδίδονται ακόμη 2 ενώ συνεχίζεται η ανέγερση 3 νέων σταθμών. Κατασκευάστηκε ακόμη ένα γηροκομείο, 3 ΚΑΠΗ και ένα κτίριο κοινωνικής στήριξης. Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε η λειτουργία των 3 κατασκηνώσεων που κάθε καλοκαίρι υποδέχονται χιλιάδες φιλοξενούμενους (ΑΜΕΑ, παιδιά, Τρίτη ηλικία) και έγιναν παρεμβάσεις διευκόλυνσης των ΑΜΕΑ σε εγκαταστάσεις της Ανατολικής Αττικής.

- στον πολιτισμό χρηματοδοτήθηκε η ανάδειξη και προστασία κλασικών και βυζαντινών μνημείων και προωθήθηκε η δημιουργία 3 Μουσείων (Ιστορικό και Λαογραφικό Αχαρνών, Παλαιοντολογική Συλλογή Πικερμίου, Κεραμεικής Λαυρίου). Ταυτόχρονα επιδιώχθηκε η στήριξη σύγχρονων πολιτιστικών δρώμενων και η έκδοση βιβλίων που αναφέρονται σε ιστορικά και λαογραφικά θέματα της περιοχής.

- στο περιβάλλον υπήρξαν ουσιαστικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα (απορρίμματα, Ασωπός, λατομεία, αεροδρόμιο, επιβάρυνση υδροφόρου ορίζοντα κλπ) σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Οι έλεγχοι περιβάλλοντος αποσκοπούσαν όχι μόνο στην επιβολή προστίμων αλλά και στην αποκατάσταση της λειτουργίας τους ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον

- στην υγεία ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση της Νομαρχίας η μελέτη της ΕΣΔΥ για Νοσοκομείο στην περιοχή, που δυστυχώς δεν προωθείται από την Πολιτεία. Ταυτόχρονα καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια για την δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας και ενίσχυση των υπαρχόντων και ξεκίνησαν προγράμματα προληπτικής ιατρικής και ιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας στις σχολικές μονάδες

- στον αθλητισμό δημιουργήθηκαν 6 κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και 31 παιδικές χαρές σε Δήμους και Κοινότητες της Ανατολικής Αττικής

- στον τουρισμό καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια τουριστικής προβολής έντυπα και ηλεκτρονικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό σε στενή συνεργασία με τις οργανώσεις και τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου

- στην παιδεία καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου με δαπάνες της Νομαρχίας οι ανάγκες σχολικής στέγης, αφού ο ΟΣΚ δεν μπορεί να ανταποκριθεί με την ανέγερση των απαιτούμενων κτιριακών εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα στον τομέα επιμόρφωσης ενηλίκων (ΝΕΛΕ) η Νομαρχία οργάνωσε 560 τμήματα ανταποκρινόμενη σε όλα τα αιτήματα ΟΤΑ και συλλογικών φορέων .

Αντίστοιχες παρεμβάσεις με συγκεκριμένα έργα και δράσεις έγιναν στους τομείς πολιτικής προστασίας, προβολής παραδοσιακών προϊόντων, προστασίας καταναλωτή και υπηρεσιών στον πολίτη εν γένει, ώστε ο κάθε πολίτης να αισθάνεται την Νομαρχία ως σύμμαχό του στην προσπάθεια για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και όχι ως μια διοικητική αρχή απόμακρη από τα προβλήματα της περιοχής.

Κλείνοντας την παρουσίαση, που αναλυτικά καταγράφεται στο κατατοπιστικό απολογιστικό τεύχος, ο Νομάρχης Λ. Κουρής τόνισε ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα πραγματοποιήθηκαν «χωρίς οποιοδήποτε δανεισμό, χωρίς να οφείλουμε σε κανένα και έχοντας διασφαλίσει την χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων στο 2011 έργων που παραδίδουμε στην νέα Περιφερειακή Αρχή στην οποία ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους τους νομαρχιακούς συμβούλους, τα υπηρεσιακά στελέχη της Νομαρχίας, τους Δημάρχους και τους Κοινοτάρχες και όλους τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής, που μας συμπαραστάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια».

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Πρόεδρος Μ. Κατσιμίχα και τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι Δήμαρχοι Βάρης Π. Καπετανέας, Καλυβίων Π. Φιλίππου, Κορωπίου Θ. Αθανασόπουλος, Μαρκοπούλου Φ. Μαγουλάς, Σπάτων Αθ. Τούντας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κορωπίου Δ. Κιούσης, ο τ. Δήμαρχος Παλλήνης Θ. Γκοτσόπουλος, πολλοί δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: