Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ nadia@enet.gr
Χριστουγεννιάτικο «δώρο» σε μεγαλοεργολάβους επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, προωθώντας για υπογραφή προγραμματική σύμβαση κατασκευής τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς φορείς.
Πρόκειται για τέσσερα εργοστάσια, το ένα στη Φυλή δυναμικότητας 700 χιλιάδων τόνων ετησίως, το άλλο στα Ανω Λιόσια 400 χιλιάδων τόνων και δύο σε Γραμματικό και Κερατέα 127 χιλιάδων και 127.500 αντίστοιχα που θα κατασκευαστούν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.
Η σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας και του Ενιαίου Σύνδεσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), φορέα αρμόδιου για τη διαχείριση απορριμμάτων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι για την ανάδειξη του αναδόχου θα διενεργηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός.
Πολλοί είναι ωστόσο αυτοί που αναρωτιούνται αν από την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού θα έχουν προβάδισμα ή όχι ανάδοχοι άλλων έργων του ΕΣΔΚΝΑ που κατασκευάζουν ή ήδη λειτουργούν έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Αλλοι πάλι, όπως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, υποστηρίζουν ότι «διενεργώντας διαγωνισμό για τέσσερα εργοστάσια μαζί εμποδίζονται μικρότεροι "παίκτες" να διεκδικήσουν το έργο, γεγονός που είναι στα όρια της κοινοτικής νομιμότητας».
Από την πλευρά των εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ, ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Χάρδας, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση στοχεύει στο να δώσει τα σκουπίδια σε ιδιώτες, κάτι που θα τριπλασιάσει το κόστος διαχείρισής τους. Ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώνει περισσότερο χρήμα για δημοτικά τέλη και ΕΡΤ παρά για ηλεκτρική ενέργεια, σε μια περίοδο μάλιστα που το κοινωνικό σύνολο πλήττεται από ανηλεή λιτότητα». Αναφέρει επίσης ότι «με τη σύμβαση αυτή μετακυλίεται η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την τοπική αυτοδιοίκηση στην Βουλή, αφού προβλέπεται ότι το πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας θα οριστικοποιηθεί έπειτα από σχετική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και κατάλληλη κοινοβουλευτική διαδικασία».
Ομως σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης. Από την 1/1 η Περιφέρεια Αττικής θα έχει βαρύνουσα άποψη στη διαχείριση των απορριμμάτων και όπως τονίζει η Ηρώ Ζερβάκη, μέλος του δ.σ. του ΕΣΔΚΝΑ και περιφερειακή σύμβουλος, «με τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό θα αναζητήσουμε τις πλέον δόκιμες λύσεις που θα προσταστεύουν το περιβάλλον, θα σέβονται τα χρήματα των πολιτών και θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον».
Ηδη πάντως η σύμβαση που «κυοφορείται» στην Περιφέρεια από την περασμένη άνοιξη και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στο τομέα της διαχείρισης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τη Δευτέρα έκλεισε, ύστερα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Οργάνωση Εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση) ο ΧΥΤΑ Φυλής και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, ενώ εργαζόμενοι κατέλαβαν τα γραφεία του ΕΣΔΚΝΑ.
Σε σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για αφαίρεση, με συνοπτικές διαδικασίες, της αρμοδιότητας της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εκχώρησή της με «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς και διαδικασίες σε ιδιώτες για 25 χρόνια.
«Βρισκόμαστε σε διαδικασία ανταλλαγής απόψεων με Περιφέρεια και ΕΣΔΚΝΑ. Εχουμε κάνει τις παρατηρήσεις μας και περιμένουμε ανταπόκριση, αλλιώς δεν θα επιτρέψουμε την υπογραφή. Στη σύμβαση δεν υπάρχει αναφορά σχετικά με τον προϋπολογισμό της κατασκευής. Θέλουμε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των έργων», τονίζει ο Θέμη Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Πάντως η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ ήδη ψήφισε κατά πλειοψηφία το σχέδιο προγραμματικής.
«Η κυβέρνηση, αιχμάλωτη εργολαβικών συμφερόντων, προωθεί τη μεγάλη μπίζνα, που ξεκινάει από το αξίωμα ότι οι Ελληνες είναι καθυστερημένος λαός, αφού δεν μπορεί να πράξει αυτό που οι άλλοι Ευρωπαίοι πράττουν εδώ και δεκαετίες: σε συνεργασία με τους δήμους, να προχωρήσει σε μαζικά προγράμματα μείωσης απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίησης, διαχωρισμού και ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Και αφού δεν μπορεί... αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργήσει εργοστάσια επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων και εργοστάσια βιοξήρανσης δίπλα στους ΧΥΤΑ. Εργοστάσια που το ιδιωτικό κεφάλαιο θα διαχειρίζεται» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Πάντως για τα δύο εργοστάσια, σε Γραμματικό και Κερατέα, οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι αφορούν τεχνολογία βιοξήρανσης. Τεχνογνωσία για βιοξήρανση, εντός Ελλάδας, έχουν μόνο δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι σήμερα εμπλέκονται σε κοινοπρακτικά σχήματα που κατασκευάζουν ή λειτουργούν μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων ως ανάδοχοι έργων του ΕΣΔΚΝΑ.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διευκρινίζουν εμφατικά ότι «τα τεύχη δημοπράτησης των τεσσάρων εργοστασίων είναι ανοιχτά σε κάθε τεχνολογία και για λόγους διαφάνειας θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Οι περιβαλλοντικοί όροι, ακόμη κι αν έχουν εγκριθεί, δεν είναι δεσμευτικοί. Ο ΠΕΣΔΑ πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί, γιατί απειλούμαστε με υπέρογκα πρόστιμα από την Ε.Ε. Εχουμε καθυστερήσει την εφαρμογή του επτά ολόκληρα χρόνια από τότε που ψηφίστηκε. Κάποια στιγμή πρέπει να εφαρμόσουμε τους νόμους».
Πάντως η προγραμματική σύμβαση δεν είναι κάτι που εμφανίζεται πρώτη φορά. Αρχές καλοκαιριού συζητήθηκαν τροποποιημένες εκδοχές της τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον ΕΣΔΚΝΑ, που τελικά δεν προχώρησαν εξαιτίας έντονων διαφωνιών που προέβαλαν συνδικαλιστές, οικολόγοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης.
Οπως είχε ανακοινώσει τότε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «σε διάστημα δύο ημερών γίναμε αποδέκτες τριών διαφορετικών εκδοχών του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης τα οποία αλλάζουν μετά τις έντονες αντιδράσεις που κάθε φορά δημιουργούν».
Οι προγενέστερες εκδοχές προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, «να εκχωρηθεί σε ιδιώτη η εκμετάλλευση της λειτουργίας των εργοστασίων για 25 χρόνια, οικονομικού αντικειμένου περίπου 3 δισ. ευρώ».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου