Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

«Πνίγουν» τα νοσοκομεία τα νοσήλια των ανασφάλιστων

Σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο χρηματοδότησης καλούνται να λειτουργήσουν οι δημόσιες μονάδες υγείας οι οποίες εξυπηρετούν ανασφάλιστους πολίτες-θύματα της οικονομικής κρίσης χωρίς περαιτέρω βοήθεια απ’ το κράτος. Την ίδια ώρα, και παρά την ψήφιση του νόμου 4368/2016, οι εφορίες εξακολουθούν να στέλνουν χρεωστικά σημειώματα στους ανασφάλιστους που έκαναν χρήση των δημόσιων δομών υγείας πριν από την εφαρμογή του νόμου.

Σε συνάντηση που είχαν πριν από λίγες μέρες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τέθηκε το ζήτημα των ανασφάλιστων με στοιχεία απ’ τον αντιπρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ηλία Σιώρα, ο οποίος είναι και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», νοσηλευτικό ίδρυμα που δέχεται μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή τη στιγμή το «άνοιγμα» των νοσοκομείων για την κάλυψη των ανασφάλιστων ανέρχεται στα 155 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 28 εκατ. ευρώ αποτελούν βεβαιωμένες οφειλές ανασφάλιστων πολιτών πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου και τις οποίες εξακολουθούν να στέλνουν σε χρεωστικά σημειώματα οι εφορίες στους πολίτες.

Εντάλματα πληρωμής

«Εθεσα το ζήτημα στον υπουργό», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Σιώρας, «και όντως υπάρχει ζήτημα με τις διοικήσεις των νοσοκομείων που έστειλαν στην εφορία τα χρωστούμενα ώστε αυτή να βγάλει στη συνέχεια εντάλματα πληρωμής. Αυτές οι υποθέσεις αφορούν την περίοδο πριν από την εφαρμογή του 4368.
»Ο υπουργός μάς είπε ότι για την περίοδο μετά, υπάρχει οδηγία προς τα νοσοκομεία να μη στέλνουν τα στοιχεία. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα: το γεγονός ότι τα νοσοκομεία καλούνται να διαχειριστούν τους ανασφάλιστους χωρίς επιπλέον πόρους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα ανέκυψε έπειτα από καταγγελία ασθενούς, πρώην ασφαλισμένου και νυν ανασφάλιστου στον ΟΑΕΕ (λόγω χρεών προς το Ταμείο έχασε την ασφαλιστική του κάλυψη), ο οποίος είδε τη σύνταξή του κομμένη επειδή έγινε συμψηφισμός με τα χρήματα που χρωστούσε από περίοδο νοσηλείας.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων-ανασφάλιστων στον ΟΑΕΕ -υπολογίζονται σε περισσότερους από 2.000- οι οποίοι δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ούτε σύνταξη λόγω συσσωρευμένων χρεών προς το Ταμείο.

Πιστώσεις

Η απάντηση του υπουργείου στα ανωτέρω, σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, ήταν να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των εν λόγω ασθενών και όταν χρειαστεί, το υπουργείο θα προχωρήσει σε ανάλογες πιστώσεις ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία. «Αλλο πράγμα είναι η επιχορήγηση και άλλο πράγμα η πίστωση», λέει ο κ. Σιώρας. «Το ένα είναι ζεστό χρήμα και το άλλο είναι αέρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ακούγεται συνέχεια πως ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτείται ανελλιπώς απ’ τον ΕΦΚΑ και πως έτσι θα ομαλοποιηθούν οι πληρωμές του στις δημόσιες δομές υγείας.
Ωστόσο, η πληροφόρηση που έχουμε είναι πως ο ΕΦΚΑ είναι ήδη ελλειμματικός. Πώς λοιπόν θα χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ ώστε να αποζημιώσει τα νοσοκομεία;» καταλήγει ο κ. Σιώρας.
.efsyn.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: