Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ανακόπτεται η «ροή» των τριών προς το Ποτάμι

Μπορεί η πρωτοβουλία των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ να δήλωσε χθες τη στήριξή της στην κοινή πρόταση του βουλευτή Σπύρου Λυκούδη και των Κινήσεων Πολιτών για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ωστόσο την ίδια ώρα η «ροή» των τριών προς το Ποτάμι δείχνει να ανακόπτεται απότομα. Άλλωστε, όπως έχει επισημάνει η «Εφ.Συν.», το Ποτάμι και οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης, Γ. Ραγκούσης ταυτίζονται μεν στη μεταρρυθμιστική ρητορική και στην ενδεχόμενη μετεκλογική σύμπραξη με τη Ν.Δ., αλλά ο τρόπος συνεργασίας του Σταύρου Θεοδωράκη με την «Ωρα Αποφάσεων» παρουσιάζει ανυπέρβλητες δυσκολίες που πηγάζουν κατά κύριο λόγο από τις αρχηγικές φιλοδοξίες όλων.


Οι τρεις ζητούν ουσιαστικά την αυτοδιάλυση των υπάρχοντων κομμάτων του χώρου, και κατά κύριο λόγο του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, και κατόπιν τη δημιουργία ενός νέου φορέα από μηδενική βάση.
«Εάν με βάση τη θετική πρόταση των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία” και των “Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς” πρόκειται ειλικρινά να προχωρήσει από μία νέα αφετηρία η πραγματοποίηση ενός ιδρυτικού συνεδρίου, ενός αληθινά νέου φορέα που δεσμευτικά θα περιλαμβάνει την άμεση εκλογή ηγεσίας από τη βάση, τότε θα είμαστε όχι απλώς αρωγοί αλλά και συμμέτοχοι» επισημαίνουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους.
Από την άλλη πλευρά, στη Σεβαστουπόλεως υποδέχονται τις πρωτοβουλίες αυτές (Λυκούδη, Κινήσεων, «τριών») με ένα χαμόγελο συγκαταβατικότητας. Οπως λένε, το αίτημα μεμονωμένων προσώπων να διαλυθούν κοινοβουλευτικά κόμματα δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Υπενθυμίζουν μάλιστα και τη σχετική αποστροφή του Στ. Θεοδωράκη ότι ο ίδιος προτίθεται να θυσιάσει το Ποτάμι, μόνο εάν όλοι κάνουν το ίδιο, με άλλα λόγια και το ΠΑΣΟΚ.
Εάν ο Στ. Θεοδωράκης επιμείνει στη θέση του ότι το Ποτάμι συνεχίζει αυτόνομα και οι τρεις ότι δεν συζητούν συνεργασία μόνο με ένα κόμμα του χώρου, τότε άλλο ένα κεντροαριστερό «ναυάγιο» βρίσκεται προ των πυλών. Παράλληλα στη Σεβαστουπόλεως εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές που ακόμη δεν έχουν κλείσει οριστικά την πόρτα σε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: