Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Χρυσές λίρες, πλάκες χρυσού, επιταγές κι ένα εκατ. ευρω σε μετρητά

Την πλήρη εξάρθρωση κυκλώματος τοκογλυφίας ανακοίνωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε μία επιχείρηση που  ξεκίνησε από τα Ιωάννινα και εξελίχτηκε Αθήνα, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Ξυλόκαστρο και Βραχάτι Κορινθίας.   Στο πλαίσιο της επιχείρισης, συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης (τέσσερις Έλληνες ηλικίας 45, 51, 31 και 50 ετών, ένας 34χρονος Βούλγαρος, καθώς και ένας 65χρονος φερόμενος ως ο εγκέφαλος της συμμορίας), ενώ ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της οργάνωσης, τρεις Έλληνες (ηλικίας 23, 61 και 67 ετών) και 44χρονος Πακιστανός. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται κι ένας 61χρονος που κατηγορείται για το αδίκημα της τοκογλυφίας.


Σε παράλληλες αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
στην οικία του 65χρονου ημεδαπού εγκέφαλου της οργάνωσης, στο Πικέρμι Αττικής:
·         δύο μεταλλικά χρηματοκιβώτια κρυμμένα κάτω από ανενεργό ανελκυστήρα, που περιείχαν το χρηματικό ποσό των (605.000) ευρώ, (8.760) λίρες Αγγλίας σε χαρτονομίσματα και (66.022) δολάρια ΗΠΑ.
·         τέσσερις ράβδοι χρυσού και φύλλο χρυσού
·         πλάκα χρυσού βάρους ενός κιλού
·         εκατό (100) χρυσές λίρες και (50) pesos
·         τέσσερα χρυσά νομίσματα και ένα χρυσό μενταγιόν
·         τρεις σφραγίδες και διάφορα έγγραφα.
 στην κατοχή των κατηγορουμένων και στα οχήματά τους το χρηματικό ποσό των (7.000) ευρώ, δεκατέσσερις επιταγές συνολικής ονομαστικής αξίας (62.300) ευρώ και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών, τα μέλη της οργάνωσης, αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, με τη μέθοδο της προεξόφλησης επιταγών, δηλαδή έκαναν «σπάσιμο επιταγών». Η οργάνωση λειτουργούσε με αρχηγό, εισπράκτορες και υπεύθυνους νομιμοποίησης εσόδων, καθοδήγησης, καθώς και εντοπισμού θυμάτων. Τα μέλη της οργάνωσης, αφού εντόπιζαν αρχικά τα υποψήφια θύματά τους, στη συνέχεια τους δάνειζαν χρηματικά ποσά, παρακρατώντας ως εγγύηση, μεταχρονολογημένες τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: