Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για Ιερουσαλήμ ο ΟΗΕ – «Κηρύχθηκε τριήμερο οργής»

Εν μέσω των σφοδρών συγκρούσεων στη Γάζα με τον έναν νεκρό και τους δεκάδες τραυματίες ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προκλητική απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την περαιτέρω κλιμάκωση της ήδη «καυτής» κατάστασης στην Ιερουσαλήμ προειδοποιώντας για πυροδοτήση «του θρησκευτικού εξτρεμισμού».
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατυπώνει τη «μεγάλη του ανησυχία για τους κινδύνους μιας βίαιης κλιμάκωσης» μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, είπε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
«Το διάστημα 6ης-8ης Δεκεμβρίου» κηρύχθηκε «τριήμερο οργής» συμπλήρωσε ο ίδιος σε μια βιντεοσύνδεση από την Ιερουσαλήμ, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα των οκτώ εκ των κρατών μελών του στον απόηχο της απόφασης της Ουάσιγκτον.
Ο αξιωματούχους του ΟΗΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτή η απόφαση να πυροδοτήσει «τον θρησκευτικό εξτρεμισμό».
«Η Ιερουσαλήμ είναι το πιο περίπλοκο ζήτημα» προς επίλυση στο πλαίσιο της διένεξης Ισραηλινών- Παλαιστινίων» τόνισε ο Μλαντένοφ, κάνοντας λόγο για το «σύμβολο της χριστιανικής, εβραϊκής και μουσουλμανικής πίστης» που αντιπροσωπεύει αυτή η πόλη. Μονάχα η «διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών» μπορεί να οδηγήσει σε μια απόφαση για το μέλλον της.
Ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να «επιδείξουν οξύνοια» προκειμένου η ηρεμία να επιστρέψει στην περιοχή.
Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αποτελείται από 15 κράτη μέλη, ζητήθηκε από τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Βολιβία, την Ουρουγουάη, την Αίγυπτο και τη Σενεγάλη.
Πολλά κράτη μέλη κρίνουν πως η αμερικανική απόφαση παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πρόκειται για «παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα, μιλώντας για μια «πόλη υπό κατοχή».
Ο Σουηδός ομόλογός του Ολόφ Σκογκ υπενθύμισε το ψήφισμα 2334, που εγκρίθηκε την 23η Δεκεμβρίου του 2016 και το οποίο υπογραμμίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «δεν θα αναγνωρίσει καμία τροποποίηση των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967, περιλαμβανομένων εκείνων της Ιερουσαλήμ, μονάχα εκείνων που συμφωνήθηκαν από τα μέρη μέσω της διαπραγματευτικής οδού».
Αυτό το ψήφισμα είχαν εγκρίνει 14 κράτη μέλη, ενώ οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα εκείνη την εποχή είχαν επιλέξει την αποχή, γεγονός που επέτρεψε την υιοθέτηση του ψηφίσματος.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την οργή του αραβικού κόσμου και τις επικρίσεις των εταίρων της Ουάσιγκτον.

 koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: