Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Την Πυθία παίζει ο ΣΚΑΙ στην Εξωτερική πολιτική.


Δύο χρόνια φυλάκιση αντιμετωπίζουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών αντιμετωπίζουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, των οποίων το έκτο, κατά σειρά, αίτημα αποφυλάκισης, απορρίφθηκε χθες.

Αν και παραμένουν από τις 3 Μαρτίου φυλακισμένοι χωρίς να τους έχει ασκηθεί κατηγορητήριο, ο Σκάι αναφέρει, πως, σύμφωνα με τους Τούρκους η θέση των δύο Ελλήνων φέρεται να βαρύνεται από το ότι ως στρατιωτικοί όφειλαν να έχουν την ελάχιστη γνώση του προσανατολισμού.
Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τον διορισμό των δύο στρατιωτικών στην διπλωματική αποστολή της Ελλάδας, (ώστε να έχουν μόνιμη κατοικία) όπως ψηφίστηκε από την Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουλίου ψηφίστηκε η τροπολογία στην ελληνική Βουλή ώστε να έχουν οι δύο στρατιωτικοί μας μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν έχει τυπικά ολοκληρωθεί, γι αυτό και μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από το τουρκικό δικαστήριο. Μάλιστα θα καταβάλλεται στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, ειδική μηνιαία αποζημίωση, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου ‘Αμυνας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, στο αιτιολογικό της απόφασης, με την οποία για έκτη φορά απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αναφέρεται ότι «τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». 
Προστίθεται ότι «λόγω της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους. Εξάλλου, λόγω του ότι το ψηφιακό υλικό ακόμη εξετάζεται, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό διαπράχθηκε από στρατιώτες οι οποίοι γνώριζαν έστω το μίνιμουμ, δηλ. τις κατευθύνσεις στη συγκεκριμένη περιοχή». Ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δυο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους» προστίθεται στο ρεπορτάζ.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες και για την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν θα μπορούν να κρατούνται, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: