Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί της Κινέτας - Κάηκαν σπίτια - Διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική

Εκκενώθηκαν με προτροπή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τρεις οικισμοί της Κινέτας, και συγκεκριμένα η Γαλήνη, το Πανόραμα 1 και το Πανόραμα 2, καθώς οι φλόγες από τη μεγάλη φωτιά που καίει από νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή έκαψαν και σπίτια. Νωρίτερα απείλησαν και τον οικισμό Μαρούλα.


Στην ευρύτερη περιοχή η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί τόσο στη Νέα, όσο και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το 39ο έως το 57ο χλμ, και στα δύο ρεύματα. Επιπλέον, με εντολή της αστυνομίας, έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου στη γραμμή Αθήνα-Κιάτο και αντίστροφα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά σε πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη, με το πύρινο μέτωπο να έχει σε πρώτη φάση κατεύθυνση προς την κορυφή του βουνού. 
Ωστόσο, οι ισχυροί Δυτικοί-Βορειοδυτικοί άνεμοι με ριπές έντασης 7 Μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, άλλαξαν τη φορά της, με αποτέλεσμα η φωτιά να στραφεί νότια, προς τους οικισμούς.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η οποία ενημερώθηκε στις 12.03, υπερδιπλασιάστηκαν και πλέον επιχειρούν 110 πυροσβέστες, 47 οχήματα και 40 άτομα πεζοπόρου τμήματος. Προς ενίσχυσή τους στην Αθήνα φθάνουν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις, καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, ρίψεις νερού επιχειρούν επτά ελικόπτερα (δύο Σινούκ, 3 Σικόρσκι, 2 Super Puma) και πέντε Καναντέρ (τέσσερα CL-415 κι ένα CL-215), που πάντως δυσκολεύονται λόγω χαμηλής ορατότητας από τους πυκνούς καπνούς.

Οι καπνοί από τη - μεγαλύτερη κατά το φετινό καλοκαίρι- πυρκαγιά είναι ορατοί σε μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου, αλλά και σε όμορους Νομούς.
«Το μέτωπο της φωτιά ξεπερνά τα έξι χιλιόμετρα. Από τους καπνούς, τα Καναντέρ δεν μπορούν να ρίξουν νερό κι έτσι μόνο τα ελικόπτερα συνδράμουν στις επίγειες δυνάμεις» είπε στη «Ναυτεμπορική» ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κώστας Φυλαχτός. 

«Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος. Έχει χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007, αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης. Όπως είπε, «πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη, συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών, αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη, η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.
Στο μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου για παροχή συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, το ΓΕΕΘΑ, πέρα από επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη (τέσσερα CL-415, ένα CL-215 και δύο ελικόπτερα CH47-D με κάδο), διέθεσε κι ένα αεροσκάφος C-27 για τη μεταφορά πυροσβεστών από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και τρεις μπουλντόζες και υδροφόρα οχήματα. Ταυτόχρονα, είναι σε ετοιμότητα να διαθέσει και άλλα μέσα κι επίγεια μηχανήματα, αν αυτό χρειαστεί.
Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:
·        
Η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
·         Ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
·         Ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,
·         Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.
Με δεδομένα τα ενεργά μέτωπα πυρκαγιών, οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση μερικής επιφυλακής.
Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Ε.Σ.Κ.Ε) βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, καθώς και τον αρχηγό και τους υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.  
Νωρίτερα, φωτιά εκδηλώθηκε και στους Αγίους Θεοδώρους, ωστόσο περιορίστηκε άμεσα με την επέμβαση των πυροσβεστών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: