Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η κατάργηση της εταιρείας ΕΡΤ, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 0,5 δισ. ευρώ.

Πρεμιέρα σε ασπρόμαυρο
Με την ελληνική ασπρόμαυρη ταινία «Η κυρία δήμαρχος» έκανε έναρξη χθες στις 21.00 ο μεταβατικός τηλεοπτικός φορέας και με λογότυπο ΔΤ (Δημόσια Τηλεόραση), ενώ με κρόουλ στη βάση της οθόνης περνούσαν ειδήσεις από την επικαιρότητα. Νωρίτερα είχε εμφανιστεί κάρτα δοκιμαστικής εκπομπής αλλά με λογότυπο ΕΔΤ (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση).
Η εκπομπή γίνεται από εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής στην Παιανία, δίπλα στις παλιές εγκαταστάσεις του Mega. «Δεν είναι επιλογή μας η εκπομπή σήματος από ιδιωτικές εγκαταστάσεις, πλην όμως είναι ο μοναδικός τρόπος αυτή τη στιγμή», τόνισε ο υφυπουργός Παντελής Καψής. Και επισήμανε ότι η κατάληψη των εγκαταστάσεων της Αγίας Παρασκευής «από 10 συνδικαλιστές και ακτιβιστές εμποδίζει την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας».

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και μέσα στην εβδομάδα εάν μπορέσουμε, θα προκηρύξουμε θέσεις δημοσιογράφων για να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα πληρέστερο πρόγραμμα», πρόσθεσε μιλώντας στον Σκάι ο κ. Καψής.
Για τη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος χρησιμοποιείται ψηφιακή συχνότητα του ΟΤΕ μέσω του ιδιωτικού ψηφιακού παρόχου Digea. Το σήμα, υποστήριξε ο πρώην προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης, κωδικοποιείται ψηφιακά στις εγκαταστάσεις της Digea μαζί με τα σήματα της Βουλής, του ΡΙΚ Sat, της Deutsche Welle και του BBC World και φεύγουν ως ένα σήμα.
Ελληνικά ντοκιμαντέρ, βιογραφίες και ταινίες από το αρχείο της Βουλής, ταινίες από ιδιωτική ταινιοθήκη (αρχείο Παπανδρέου), ενδεχομένως και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, θα αποτελούν το πρόγραμμα του μεταβατικού τηλεοπτικού δημόσιου φορέα.
Η διαδικασία αυτή είναι παράτυπη, υποστήριξαν εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ, διότι η Digea «θα έπρεπε να έχει άδεια από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να μεταφέρει το σήμα της ΕΔΤ, η οποία με τη σειρά της δεν έχει αναγνωριστεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ως πάροχος δικτύου, εφόσον δεν έχει αποτυπωθεί στα μητρώα της». Η δε ΠΟΕΣΥ προκήρυξε για σήμερα πεντάωρη στάση εργασίας (13.00-18.00) στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, από την πλευρά τους, συνεχίζουν να βγάζουν τηλεοπτικό πρόγραμμα στον αέρα από αναλογικά κέντρα εκπομπής της περιφέρειας και από ψηφιακές συχνότητες που έχει παραχωρήσει η EBU. Μεταδίδεται επίσης και ραδιοφωνικό πρόγραμμα.
Στο μεταξύ, διασπαστικές τάσεις φαίνεται ότι εμφανίστηκαν στις τάξεις των εργαζομένων. Αυτές όμως, έλεγαν εκπρόσωποί τους, σχετίζονταν με τη συμμετοχή στο μεταβατικό σχήμα και «όχι με την προσπάθεια που γίνεται εδώ και έναν μήνα με την περιφρούρηση του εργασιακού χώρου και την εκπομπή προγράμματος».

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ. Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, φαίνεται να δίνει απάντηση στην ανησυχία των εργαζομένων της ΕΡΤ για το θέμα των αποζημιώσεων.
Στη συνοδευτική έκθεση που διατύπωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το σχέδιο νόμου γίνεται σαφής αναφορά για «πρόσθετη εφάπαξ δαπάνη, από την καταβολή των αποζημιώσεων στο προσωπικό της πρώην ΕΡΤ ΑΕ, κατά παρέκκλιση των περιορισμών των διατάξεων του α.ν. 173/1967 (πλαφόν αποζημίωσης 15.000 ευρώ). Το ύψος της εν λόγω πρόσθετης δαπάνης εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (έτη υπηρεσίας απολυμένου προσωπικού, ύψους αποδοχών κ.λπ.)».
Η ΠΟΣΠΕΡΤ υποστηρίζει πάντως ότι η κατάργηση της εταιρείας θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 0,5 δισ. ευρώ.
Σκοπεύει μάλιστα να σκληρύνει τη στάση της με σειρά νομικών ενεργειών. Θα προσφύγει στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η ΔΤ «στερείται ραδιοφωνίας, πολυμέσων, ιστοτόπων και άλλων δραστηριοτήτων που προβλέπει το Σύνταγμα για την ΕΡΤ». Θα προχωρήσει, είπε, σε μηνύσεις «ακόμα και κατά πολιτικών προϊσταμένων γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ», θα συνεχίσει με αγωγές για να ανακληθούν οι απολύσεις και θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά της λειτουργίας της ΔΤ. 
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: