Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Εμπόδισαν τους Γιατρούς του Κόσμου να επισκεφτούν τον Κώστα Σακκά

Πιθανόν σύντομα  κρίνεται το αίτημα αποφυλάκισης από το Συμβούλιο Εφετών Φουντώνει το κύμα συμπαράστασης
Διογκώνεται καθημερινά το κύμα συμπαράστασης στον αναρχικό Κώστα Σακκά, ο οποίος διανύει την 35η ημέρα απεργία πείνας έχοντας μείνει πάνω από δυόμισι χρόνια στη φυλακή χωρίς δίκη. Εκατοντάδες αλληλέγγυοι βρέθηκαν την Παρασκευή στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και χθες έξω από το Εφετείο ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του, ενώ στο πλευρό του απεργού πείνας βρέθηκαν την Κυριακή η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και οι οργανώσεις του Πειραιά. Τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στη συνεδρίαση του συμβουλίου Εφετών, που θα κρίνει το αίτημα της αποφυλάκισης, ενώ οι γιατροί προειδοποιούν για ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.
"Κώστα, γερά ώς τη λευτεριά", ήταν το σύνθημα που δόνησε το νοσοκομείο της Νίκαιας το απόγευμα της Παρασκευής από τα εκατοντάδες άτομα που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα του.

Ο ίδιος, εξαιρετικά αδύναμος από την πολυήμερη απεργία πείνας, ίσα-ίσα που κατάφερε να σταθεί στο καγκελόφραχτο παράθυρο και να στείλει τον δικό του χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους.
Να ορθώσουν το ανάστημά τους και να εφαρμόσουν το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα κάλεσε τους δικαστές του συμβουλίου Εφετών η Επιροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας τους παράλληλα να μην υποκύψουν στις όποιες πιέσεις.

"Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία" -τονίζει χαρακτηριστικά- "αυτοί που σήμερα κυβερνούν καταπατούν και κουρελιάζουν τους νόμους, που η ίδια η πολιτεία έχει θεσπίσει, παραβιάζουν αυθαίρετα θεμελιώδεις αρχές του δικαιικού συστήματος, υπαγορεύουν σε ευάλωτους δικαστές αποφάσεις βασισμένες, όχι στη δικαστική τους συνείδηση, αλλά αρεστές στο αυταρχικό, ακροδεξιό, εχθρικό για την κοινωνία και επικίνδυνο για όλη την Ευρώπη καθεστώς, που επιχειρούν να εδραιώσουν".

Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης συνεχίστηκαν χθες έξω από το Εφετείο, εν αναμονή της κρίσης του δικαστικού συμβουλίου για τη αποφυλάκιση του Κ. Σακκά. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και μέλη του κινήματος "Δεν πληρώνω", ενώ οι διαμαρτυρίες μεταφέρθηκαν το απόγευμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου οι αλληλέγγυοι παρέδωσαν το ψήφισμα με τις χιλιάδες υπογραφές που έχουν μαζευτεί με μοναδικό αίτημα την αποφυλάκιση του νεαρού αναρχικού.
Απαγόρευσαν την πρόσβαση στους Γιατρούς του Κόσμου

Κι ενώ η κατάσταση της υγείας του Κ. Σακκά καθημερινά επιδεινώνεται, ο αξιωματικός υπηρεσίας της φρουράς που έχει αναλάβει την φύλαξη του κρατούμενου απαγόρευσε την Παρασκευή σε αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) να επισκεφθεί τον απεργό πείνας.
Οι ΓτΚ συναντήθηκαν με τους θεράποντες γιατρούς και τον διευθυντή της κλινικής, οι οποίοι εξέφρασαν και τεκμηρίωσαν τους φόβους τους για ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Σακκά και ιδιαίτερα τον φόβο για οξύ καρδιακό επεισόδιο.

Η οργάνωση εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας και τον κίνδυνο για τη ζωή του απεργού και ζήτησε να τηρηθούν οι συνταγματικά καταχωρημένοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο απεργός πείνας να έχει μια δίκαιη και σύμφωνη με το νομικό μας πολιτισμό αντιμετώπιση.
Αντίδραση Διεθνούς Αμνηστίας
Τις ανησυχίες της σχετικά με τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του Κώστα Σακκά εξέφρασε σε χθεσινή της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία. Όπως υπενθυμίζει η οργάνωση, "το Άρθρο 5 (1) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διευκρινίζει ότι κανείς/καμία δεν πρέπει να στερείται παράνομα την ελευθερία του/της. Για τη συμμόρφωση με την προϋπόθεση της νομιμότητας, η στέρηση της ελευθερίας πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνεται 'σύμφωνα με διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο', η οποία περιλαμβάνει τους ουσιαστικούς και δικονομικούς κανόνες του εθνικού δικαίου".
ΔΗΜ.ΑΡ.: Παράνομη ενέργεια η παράταση της προφυλάκισης

 "Παράνομη ενέργεια πέρα από τον προβλεπόμενο νόμο" χαρακτήρισε η ΔΗΜ.ΑΡ. την παράταση της προφυλάκισης του Κ. Σακκά, τονίζοντας ότι "η απόλυτη καταδίκη μας απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας ή και βίας είναι αυτή που μας κάνει να μην μπορούμε να δεχτούμε την πρόδηλη παραβίαση του Συντάγματος. Ο Κ. Σακκάς πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στη Δικαιοσύνη. Κάθε άλλη καθυστέρηση πλήττει τις δικονομικές εγγυήσεις και τη δημοκρατία μας''.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: