Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Θάνατος στα κουνούπια

Oκ, δε λέμε! Να υπάρχουν μερικά κουνούπια να κάνουν δουλειά στο οικοσύστημα. Αλλά γιατί 3.500 είδη; Και το κυριότερο, γιατί να μας κάνουν σουρωτήρια και να ξυνόμαστε σαν τρελοί; Και γιατί να ζουζουνίζουν στ’ αυτιά μας την ώρα που πέφτουμε για ύπνο; Χώρια την ελονοσία και τον Κίτρινο Πυρετό -αν ζούσαμε στην Ινδία. Για να γλιτώσουμε, λοιπόν, από τα τσιμπήματα, μαζέψαμε μερικές οικολογικές και εύκολες λύσεις. Αιθέρια έλαια, νεράκι, μπαχαρικά και ζαρζαβατικά, επιστρατεύονται για τον άνισο πόλεμο μεταξύ ανθρώπων και κουνουπιών.
ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ: Τα καλύτερα εντομοαπωθητικά φτιάχνονται από αιθέρια έλαια. H διάσημη citronella, η λεβάντα και ο ευκαλύπτος είναι τα πιο διαδεδομένα και αποτελεσματικά.

Τα βρίσκουμε στα φαρμακεία σε σταγόνες. Οι οδηγίες είναι απλές: γεμίζουμε τα 2/3 ενός βαποριζατέρ με νερό (χωρητικότητα 110 γραμμαρίων), προσθέτουμε περίπου 5 σταγόνες από συνδυασμό ελαίων, όπως ευκάλυπτο, λεβάντα, σιτρονέλα και ψεκάζουμε.
ΦΥΤΑ/ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΑ/ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ: Για τις βραδιές που καθόμαστε γύρω από το τραπέζι του κήπου ή της βεράντας, οι λύσεις είναι πολλές: μερικά γλαστράκια με βασιλικό μπορούν να γίνουν αποτελεσματικό τείχος ανάμεσα σ’ εμάς και τα κουνούπια. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το λεμόνι με το γαρίφαλο: απλώς κόβουμε ένα λεμόνι στη μέση και καρφώνουμε πάνω στη σάρκα του καμιά δεκαριά καρφάκια αρωματικό γαρίφαλο. Επίσης στα κουνούπια δεν αρέσει καθόλου το σκόρδο, οπότε μπορούμε να το παρακάνουμε στο τζατζίκι. Αν όμως δεν αρέσει ούτε και σ’ εμάς, το βαμπιρικό σκηνικό μιας σκελίδας σκόρδου κρεμασμένης κοντά μας, θα τα κρατήσει σε απόσταση.

ΕΚΠΛΗΞΗ: Σε SOS καταστάσεις, λίγο στοματικό διάλυμα με άρωμα μέντας σε βαποριζατέρ, αν ψεκαστεί κοντά στα φυτά ή στο σπίτι κρατά τα κουνούπια μακριά.

Καλή μας τύχη και καλό καλοκαίρι.
doctv.gr--qualitynet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: