Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ποιός θα πληρωσει τη διαφορά απο το 2% της τρόικας, στο 6ή 7%;Μήπως η συγκυβέρνηση;

Η Ελλάδα βγαίνει συμβολικά στις αγορές για 5 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα επιστρέφει μέσα στην άνοιξη στις αγορές, με έκδοση ομολόγων αξίας 5 δισ. ευρώ, 5ετούς διάρκειας, διαψεύδοντας όσους έφεραν τη χώρα να είναι ο χειρότερος μαθητής της Ευρωζώνης.
Η διάψευση έρχεται από τους ίδιους τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον τους για αγορά ομολόγων ελληνικού Δημοσίου.
Η έξοδος στις αγορές θα γίνει με έκδοση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ύψους 5 δισ. ευρώ, μόνο εφόσον το «κουπόνι» (επιτόκιο) διαμορφωθεί κάτω από το 6%. Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον δηλαδή πλησιάζει το 7%, η έκδοση θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ, αναφέρουν πληροφορίες από την αγορά.

Η μόνη προϋπόθεση που υπάρχει για την προώθηση του σχεδίου αυτού είναι να μη γίνει κάποιο «ατύχημα» από το «μέτωπο» της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Εθνος.
Εφόσον λοιπόν βρεθεί κάποια διπλωματική λύση στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat.
Είναι άλλωστε κάτι για το οποίο οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται, διότι απλώς το θεωρούν δεδομένο.
Οπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της διεθνούς αγοράς, «κανένας δεν αμφισβητεί το πλεόνασμα της χώρας, διότι όλοι παρακολουθούν πλέον με μικροσκόπιο τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας». Εναν από τους κεντρικούς ρόλους, λένε οι ίδιες πηγές, θα τον παίξει ο διεθνής οίκος BlackRock, ο οποίος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Ομως, το σημαντικό για τη χώρα είναι ότι γίνεται η αρχή ύστερα από 4 έτη που ήταν κλειστές οι αγορές τόσο για το ελληνικό Δημόσιο όσο και για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, για τις οποίες επίσης έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

Ενδεικτική είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής στην Bank of America Merrill Lynch, Τόμας Μοντάγκ, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Ο κ. Μοντάγκ φέρεται να προσέφερε τη στήριξη της Bank of America Merrill Lynch στην προσπάθεια αυτή, αλλά και γενικότερα στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας.
Συζητήθηκε με τις ελληνικές αρχές το πώς η BoA/Merrill Lynch μπορεί να βοηθήσει με την τεχνογνωσία της σε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε αυτό να γίνει το πρώτο βήμα και να ακολουθήσουν και άλλα μεγαλύτερα στο εγγύς μέλλον ώστε να μειωθεί τελικά η εξάρτηση της Ελλάδας από τη χρηματοδότηση της τρόικας.
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: