Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ποιες εξετάσεις σώζουν ζωές;

Με τις εξετάσεις προλαβαίνουμε δυσλειτουργίες του οργανισμού και βοηθάμε τον εαυτό μας, έτσι ώστε να μην εξελιχθούν σε νοσηρές καταστάσεις.
Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι η βάση κάθε προληπτικού ελέγχου. Με τη γενική αίματος, που είναι η πιο απλή εξέταση, μαθαίνουμε ένα σωρό πληροφορίες που μας οδηγούν σε μια σφαιρική πρώτη άποψη: ο αιματοκρίτης, για παράδειγμα, μας δείχνει αν έχουμε έλλειψη σιδήρου ή κάποια δυσλειτουργία του μυελού των οστών. Από τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων μπορούμε να εκτιμήσουμε μικροβιακές λοιμώξεις, ιώσεις ή και αιματολογικές κακοήθειες.

Oι βιοχημικές εξετάσεις εξετάζουν τις όποιες δυσλειτουργίες έχουν τα όργανά μας ή τις μεταβολικές διαταραχές του οργανισμού. Αν, για παράδειγμα, αυξηθεί το σάκχαρο, αυτό μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς να ελέγξουν τον διαβήτη και να συστήσουν μια προληπτική δίαιτα, για να μην πάρετε φάρμακα.
Η γενική ούρων βοηθά στο να διαγνώσουμε διάφορες εξίσου σημαντικές πληροφορίες. Η αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων σε αυτά μπορεί να υποδηλώνει κυστίτιδα ή ουρολοίμωξη κλπ.

Για τις γυναίκες, απαραίτητη είναι η γυναικολογική εξέταση, το test PAP και ο υπέρηχος έσω γεννητικών οργάνων. Στη γυναικολογική εξέταση, ο γυναικολόγος εξετάζει τα γεννητικά όργανα εσωτερικά και εξωτερικά, για να ελέγξει αν υπάρχει πρόβλημα, φλεγμονή ή κάποια πάθηση. Τo test PAP πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο, μετά την έναρξη της ενεργούς σ3ξουαλικής ζωής. Με τον υπέρηχο γεννητικών οργάνων ο γιατρός μπορεί να ελέγξει τη μήτρα και πιθανά μορφώματα αυτής.
Ακόμη, πολύ σημαντική για τις γυναίκες είναι η μαστογραφία. Πρόκειται για μια ακτινολογική εξέταση, που ανιχνεύει πρώιμες αλλοιώσεις του μαστού.
Χρήσιμη επίσης είναι μια επίσκεψη για ακτινολογικό–υπερηχογραφικό έλεγχο, όπως επίσης και μία καρδιολογική εκτίμηση.Όπως αναφέρει η iatropedia, είναι απαραίτητο το check up μια φορά το χρόνο τουλάχιστον. Σημαντικό είναι να ακολουθούμε πάντοτε τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού, που είναι και ο υπεύθυνος.
E-Radio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: