Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Για να δούμε τι θα κάνει ο νέος Δήμαρχος Μαραθώνα;

Επικίνδυνες και παράνομες οι ταβέρνες στον Σχινιά”
Την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη λειτουργία των Κέντρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ταβερνών) στο παραλιακό μέτωπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά- Μαραθώνα εκφράζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Από τη μεριά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κάνει λόγο για «ορθή διοικητική πρακτική».
Τα εν λόγω κτίσματα βρίσκονται στην προστατευόμενη περιοχή του Σχινιά, πάνω στον αιγιαλό και είναι κηρυγμένα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα ήδη από το 1999, αναφέρει η Κλείω Μονοκρούσου, υπεύθυνη υδατικών πόρων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Τον Ιούλιο του 2014 επρόκειτο να εκτελεστούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης από την Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης του ΥΠΕΚΑ με την επίβλεψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον βρέθηκαν τα κονδύλια, ύψους 50.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Η διαδικασία ακυρώθηκε τον Αύγουστο, αφού με το άρθρο 63 του Ν. 4280/2014 δίνεται παράταση ζωής ενός έτους σε ανάλογες επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός της προστατευόμενης περιοχής, τροποποιώντας το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Σχινιά.
Το ΥΠΕΚΑ τονίζει πως οι αποφάσεις κατεδάφισης ισχύουν, παρατάθηκαν όμως για ένα χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος και να δοθεί χρόνος στους ιδιοκτήτες να τα απομακρύνουν. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως «για πρώτη φορά υπάρχει και θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για όλα τα αυθαίρετα κτίρια με συγκεκριμένη ημερομηνία και κόκκινη γραμμή, ενώ θα χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά εργαλεία για τον εντοπισμό των ακινήτων».

Η κ. Μονοκρούσου επισημαίνει πως ανησυχητικό είναι ότι τα κτίρια αυτά, όχι μόνο δεν έχουν άδεια λειτουργίας, αλλά δεν τηρούν ούτε τους ελάχιστους όρους πυρασφάλειας, παρότι βρίσκονται μέσα στο πάρκο του Σχινιά και χρησιμοποιούν βενζινογεννήτριες για την ηλεκτροδότησή τους, που αποτελούν εν δυνάμει εστία πρόκλησης πυρκαγιάς. «Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι πριν το "δασικό νόμο" δούλευαν οι μισές επιχειρήσεις, ενώ την επομένη της ψήφισης του άνοιξαν και οι υπόλοιπες, χωρίς να γίνει καμιά διαδικασία νομιμοποίησης εκ μέρους τους» τονίζει η κ. Μονοκρούσου. «Όπως και να έχει, ο παράνομος τρόπος λειτουργίας τους διαιωνίζεται μέσα σε έναν μοναδικό βιότοπο στην Αττική, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητά του» συμπληρώνει, «ενώ ιδιοκτήτης των κτισμάτων που στεγάζονται οι ταβέρνες είναι ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων.»

Η περιοχή του Σχινιά έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο και έχει αναγνωριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Σ.Π.Π.), ενώ έχει ενταχθεί και στο ευρωπαϊκό οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) και ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (Ε.Ζ.Δ.). Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 1318/2001 απόφασή του, προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται εντός της Ζώνης Β2 του Εθνικού Πάρκου η ανέγερση εστιατορίων, ταβερνών και αναψυκτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της πλημμελούς προστασίας της περιοχής του Σχινιά έχει απασχολήσει επανειλημμένως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας των ενδείξεων για τη συνεχιζόμενη υποβάθμισή της και τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας.

www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: