Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Πασόκ και ΝΔ, ψήφισαν την τροπολογία της ντροπής για τα ΜΜΕ

Παρασκευή βράδυ 1η Αυγούστου κατατέθηκε στη Βουλή η 22σέλιδη τροπολογία για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μάλιστα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με θέμα: «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς “Οι Αγιοι Ανάργυροι” και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς “Οι Αγιοι Ανάργυροι”»…
Τρίτη 5 Αυγούστου, χωρίς την απαραίτητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, συζητήθηκε και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία που αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις στον κλάδο των ΜΜΕ.

Ένταση και αποχωρήσεις στα Θερινά της Βουλής

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι την κατέθεσε εκπρόθεσμα και στο άσχετο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι».
Για «νέο συμβόλαιο διαπλοκής» και «αποκορύφωμα του χορού των παραβάσεων του Κανονισμού της Βουλής» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να έχει παρουσία στη συζήτηση τέτοιων τροπολογιών, κάποια στιγμή όλα έχουν ένα όριο, δεν θα γίνουμε συνένοχοι» και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές.
«Γιατί καταργείτε έναν νόμο για τον οποίο επαιρόταν η Ν.Δ. ότι συγκρούεται με τη διαπλοκή και τους νταβατζήδες;», ρώτησε τους βουλευτές της Ν.Δ. ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (Eurokinissi)
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών και επέκρινε την «κατ’ εξακολούθηση προσπάθεια της κυβέρνησης να καταθέτει άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια».
Στη συνέχεια και όταν έγινε εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να αποσύρει την τροπολογία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη συζήτηση «για να μη νομιμοποιήσουν αυτήν την εκτροπή».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούν από τη συζήτηση στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής (Eurokinissi)
Όσον αφορά τα κόμματα που παρέμειναν στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, επικαλέστηκε το «δίκαιο της ανάγκης» για να δικαιολογήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ σχολίασε ότι πέρασαν οι «εποχές της ανεμελιάς», όταν η χώρα είχε δυσανάλογα πολλά ΜΜΕ σε σχέση με το μέγεθός της.
Ο Τέρενς Κουίκ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., τάχθηκε υπέρ των διατάξεων σχετικά με τη διαφημιστική αγορά, αλλά επέμεινε στην απόσυρση της διάταξης που επιτρέπει την ανταλλαγή εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων ΜΜΕ που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών».
Ο Μ. Αρβανίτης από τη Χρυσή Αυγή σχολίασε ότι «ορθώς πράττει η κυβέρνηση κι εξυπηρετεί τα μεγαλοσυμφέροντα καναλαρχών κι εργολάβων, αυτοί είναι τα όργανά τους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δ. Αναγνωστάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στο εκπρόθεσμο της τροπολογίας, υπογραμμίζοντας ότι «το προεδρείο οφείλει να μην την εισαγάγει ως εκπρόθεσμη».
Εκπροσωπώντας τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, ο Οδυσσέας Βουδούρης τόνισε ότι πραγματοποιείται «επί της ουσίας καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», μίλησε για «νομοσχέδιο – φύλλο συκής» και επεσήμανε ότι κατατέθηκε τροπολογία 22 σελίδων σε ένα νομοσχέδιο 7 σελίδων.
Σχολιάζοντας την αποχώρηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, η Σοφία Βούλτεψη παρατήρησε ότι «όταν θέλεις να κάνεις μια συζήτηση, μένεις και την κάνεις, είναι εύκολο το πεζοδρόμιο, το κοινοβούλιο είναι δύσκολο» (Εurokinissi)
Η κυβέρνηση απέσυρε από το αρχικό κείμενο μόνο τις διατάξεις για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που απαιτούνται σε κάθε Μέσο. Συγκεκριμένα αποσύρθηκαν οι ρυθμίσεις που προσδιόριζαν ότι στον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που απαιτούνται συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι σε επίπεδο ομίλου επιχειρήσεων ΜΜΕ. Παρέμειναν, όμως, οι διατάξεις σχετικά τη μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου. Και ακόμη μία τροπολογία ψηφίστηκε…

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: