Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Παγκόσμιο εμπόριο.Τώρα... και κινέζικα αμπελόφυλλα

Στην πόλη Τουρπάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, «τα αμπελόφυλλα ήταν βασικά άχρηστα, είτε δίνονταν ως τροφή στα πρόβατα ή πετάγονταν». Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει: «Τώρα πουλάμε πολλές χιλιάδες τόνους από αυτά κάθε χρόνο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Μπαράι Γιμπουραγίμ, διευθυντής μιας εταιρίας αποξηραμένων φρούτων, στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγκούρ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 68χρονος Μπαράι καλλιεργούσε, επεξεργαζόταν και πουλούσε σταφύλια για δεκαετίες πριν ο γιος του τον φέρει σε επαφή με Έλληνες εμπόρους που αναζητούσαν αμπελόφυλλα. Έστειλε δείγματα στην Ελλάδα και πριν περάσει πολύς καιρός οι Έλληνες αγοραστές επισκέφθηκαν το Τουρπάν.                                                         Οι Ευρωπαίοι εξέτασαν τα αμπελόφυλλα του Μπαράι και είδαν ότι πληρούν τις προδιαγραφές τους.
Σύμφωνα με τον Μπαράι, το ξηρό περιβάλλον είναι το καλύτερο για τα αμπελόφυλλα. «Το Τουρπάν είναι διάσημο για το ξηρό του περιβάλλον και φυσικά για τις σταφίδες. Άρα τα αμπελόφυλλα εδώ έχουν καλή ποιότητα», είπε.                                                                      Ο Μπαράι έχει εμπορικές συναλλαγές με Έλληνες αγοραστές εδώ και έξι χρόνια και οι ποσότητες που πουλά ετησίως έχουν αυξηθεί από τους δύο τόνους στους 5.000 τόνους. Η τιμή αγοράς έχει επίσης αυξηθεί στα πέντε γιουάν (70 αμερικανικά σεντς) ανά κιλό από τα τρία γιουάν αρχικά.
Εκτός από τα δικά του αμπέλια, ο Μπαράι αγοράζει αμπελόφυλλα και από άλλους τοπικούς παραγωγούς. «Η τιμή των φύλλων είναι σχεδόν ίση με αυτή των σταφυλιών, άρα οι τοπικοί παραγωγοί δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό», δήλωσε ο Μπαράι.                                                Στην ελληνική κουζίνα προστέθηκαν πλέον και τα... ντολμαδάκια made in China. 
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: