Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΤΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία – Γερμανοί στην Λιθουανία

Έξαλλοι οι Ρώσοι με την «Ατλαντική αποφασιστικότητα».
Αυτό το Σαββατοκύριακο γιορτάζουν στην Πολωνία και η γιορτή δεν ήταν προγραμματισμένη. Στην πλατεία Πιλσούντσι στη Βαρσοβία, στη λαϊκή αγορά στην Κρακοβία αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις περιμένουν μετά βαΐων και κλάδων τα αμερικανικά στρατεύματα. Στρατιωτικές μπάντες θα παιανίσουν, τανκς θα τεθούν σε κοινή θέα και για την ικανοποίηση του ουρανίσκου έχει προβλεφθεί σούπα γκούλας.

Μια ιστορική ημέρα. Ο πολωνικός λαός θα υποδεχθεί τα ξένα στρατεύματα. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο ήταν πριν από 200 χρόνια όταν κατέφθασαν οι στρατιώτες του Ναπολέοντα.
Αυτή τη φορά είναι οι Αμερικανοί που καταφθάνουν στην Πολωνία. Η ιδέα υπήρχε πολύ καιρό για επέκταση των δραστηριοτήτων των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία (σήμερα είναι 36.000). Μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, η Γερμανία δεν χρειαζόταν πλέον προστασία και η στάθμευση των Αμερικανών ήταν ακριβή. Όταν το 2014 ξεκίνησε η έριδα Ρωσίας – Ουκρανίας, ο τότε Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι ζήτησε «δυο ταξιαρχίες» για την καλύτερη προστασία της χώρας του.
Λιγότερα στρατεύματα σε σχέση με την περίοδο πριν από το 1989
Τώρα φθάνουν 3.500 στρατιώτες από το Κολοράντο μαζί με 87 τανκς και 400 τζιπ Humwee. H επιχείρηση φέρει τον τίτλο «Ατλαντική αποφασιστικότητα». Τα αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία είναι μια προσφορά των Αμερικανών προς το ΝΑΤΟ και σύντομα θα υπάρξει ανάλογη αποστολή από την Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπου θα εγκατασταθούν στρατιώτες στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.
Στις 19 Ιανουαρίου 500 Γερμανοί στρατιώτες θα φύγουν από τη Βαυαρία και θα σταθμεύσουν στη Λιθουανία. Στην Εσθονία τα ηνία θα πάρουν οι Βρετανοί, στη Λιθουανία οι Καναδοί, ενώ στην Πολωνία τα αμερικανικά στρατεύματα θα αναλάβουν τη διοίκηση τον Απρίλιο. Για το ΝΑΤΟ οι χώρες της Βαλτικής θεωρούνται ευάλωτες παρά το γεγονός ότι από το 2014 έχουν ενισχύσει σημαντικά το στρατό τους.
Τα ρωσικά ΜΜΕ επικρίνουν την μετακίνηση των στρατευμάτων θεωρώντας ότι πρόκειται για μια επιθετική τακτική. Ωστόσο τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από την Εσθονία μέχρι την Ρουμανία είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με αυτά πριν από το 1989 που στόχο είχαν να προστατεύσουν το Δυτικό Βερολίνο.
 DW



Δεν υπάρχουν σχόλια: