Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για το ΦΠΑ των αγροτών

Το υπουργείο Οικονομικών, επεξεργάζεται ειδική διάταξη που θα διευθετεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη μετάταξη πολλών παραγωγών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, λόγω του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων που έλαβαν το 2016 και αφορούσαν και προγενέστερα έτη.

Με την ίδια διάταξη θα δίνεται και η απαραίτητη παράταση της προθεσμίας μετάταξης στο ειδικό ή κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών, η οποία κανονικά λήγει σήμερα.
Ειδικότερα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «το 2016 ήταν μια χρονιά κατά την οποία εκκαθαρίστηκαν και πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) μια σειρά αγροτικών επιδοτήσεων που εκκρεμούσαν ακόμη και από το 2008. Κατά συνέπεια, το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων που έλαβαν οι αγρότες μέσα στο 2016 έφτασε τα 3,7 δισ. ευρώ. Αυτό οδήγησε αυτομάτως πολλούς παραγωγούς σε μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς οι συνολικές επιδοτήσεις που έλαβαν τους έφερε πάνω από το προβλεπόμενο όριο παρόλο που οι επιδοτήσεις που αφορούσαν το 2016 τους τοποθετούσε κάτω από αυτό».

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επεξεργάζεται διάταξη ώστε να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα αυτό καθώς και να δώσει την απαραίτητη παράταση στην προθεσμία μετάταξης, που κανονικά λήγει σήμερα.
koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: