Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

«Ωρολογιακή βόμβα η επιμονή Σόιμπλε για ΔΝΤ»

Επιμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά αυτό θα μπορούσε «να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα», σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt μία μέρα με την απαίτηση του ίδιου για την ψήφο και της αντιπολίτευσης στα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το 2020.


Στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν το Grexit και επαναφέρει τη συζήτηση υποστηρίζοντας ότι «ορισμένοι διερωτώνται εάν αυτό θα ήταν καλύτερο για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα. Διότι, τώρα η ιστορία κινδυνεύει να επαναληφθεί».
Ο συντάκτης αναφέρεται στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και «πάλι υπάρχουν διαμάχες. Πάλι το θέμα είναι ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει ακόμη να υλοποιήσει η Ελλάδα, για να εκταμιεύσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM την επόμενη δόση».
Άλλωστε, ο Σόιμπλε χθες πέταξε το μπαλάκι στην Ελλάδα διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει επόμενη δόση για την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. 
Ο αρθρογράφος μιλάει για τη βαρύτητα του ζητήματος για την εσωπολιτική κατάσταση της Γερμανίας: «Η απουσία του ΔΝΤ θα μπορούσε να θεωρηθεί “σημαντική αλλαγή” στο τρέχον πρόγραμμα, για την οποία η γερμανική Βουλή θα έπρεπε να ξαναψηφίσει. Η συναίνεση της κοινοβουλευτικής ομάδας της  CDU/CSU δεν θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή, αφού στο παρελθόν επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ».
»Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί μια τέτοια αλλαγή πλεύσης. (…) Στο ερώτημα εάν η επόμενη δόση των Ευρωπαίων δανειστών από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης μπορεί να εκταμιευτεί και χωρίς το ΔΝΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά με ένα ξεκάθαρο “όχι”».
Και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υπό την τίτλο «το ΔΝΤ θα συμμετάσχει» παρατηρεί: «Στο θέμα της ελληνικής κρίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να διαλύσει τις εντυπώσεις ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει τελικά στο τρέχον δανειακό πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός δήλωσε χθες πως «το ΔΝΤ δεν είναι το πρόβλημα», κατά βάση όλα έχουν συμφωνηθεί και το Ταμείο «φυσικά και θα συμμετάσχει», σύμφωνα με την Deutsche welle.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: