Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Μήνας «φωτιά» ο Νοέμβριος για την οικονομία – Κληρώνει για κοινωνικό μέρισμα

Σημαντικός είναι ο Νοέμβριος για την ελληνική οικονομία, αφού πολλά θα κριθούν σε τέσσερα κομβικής σημασίας ζητήματα. Μεταξύ αυτών, το κοινωνικό μέρισμα.
Το πρώτο είναι η έναρξη της αξιολόγησης και η δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωσή της. Το δεύτερο αφορά το κοινωνικό μέρισμα που έχει δηλώσει ότι θα διανείμει η κυβέρνηση.
Το τρίτο αφορά την πορεία των εσόδων και το τέταρτο και ίσως πιο σημαντικό είναι οι προθέσεις των ξένων, απέναντι στην ελληνική οικονομία σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Από την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα, θα φανεί εάν είναι εφικτή η καθαρή έξοδος από την εποπτεία το επόμενο καλοκαίρι ή εάν αυτή η έξοδος θα έχει «φερετζέ».
Οι προβλέψεις της Κομισιόν
Σήμερα η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις φθινοπωρινές της προβλέψεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ανάλογα με τους υπολογισμούς της θα διαφανεί η πρόθεση των εταίρων να συμπλεύσουν με το ΔΝΤ ή θα χαράξουν δική τους πορεία. Η πρόβλεψη για τον ρυθμό να ανάπτυξης θα «κουρευτεί» για δεύτερη φορά σε δώδεκα μήνες, ενώ κρίσιμες θεωρούνται οι προβλέψεις για το πλεόνασμα, τόσο για εφέτος όσο και για το 2018, αφού δεν βάση αυτές θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα εκτιμώντας ότι οι όποιες αλλαγές στις προβλέψεις θα είναι οριακές και απόλυτα συμβατές με το πρόγραμμα.
Κοινωνικό μέρισμα
Προς το τέλος του μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί τόσο το τελικό ύψος του κοινωνικού μερίσματος όσο οι δικαιούχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα μοιράσει τα περίπου 750 εκατ. σε τρεις κατηγορίες πολιτών. Στις οικογένειες που είναι ενταγμένες στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και ανέρχονται σε 273.913, στους μακροχρόνια ανέργους με παιδιά και σε συνταξιούχους που λαμβάνουν πολύ χαμηλή σύνταξη.
Περίπου 300 εκατ. προορίζονται για 2.650.000 συνταξιούχους που τους είχαν γίνει παράνομες κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2016, καθώς ο υπολογισμός είχε γίνει στο αρχικό ποσό σύνταξης, πριν από την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.
Τα ποσά που θα διανεμηθούν θα έχουν διαβάθμιση ανάλογα με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.
Έσοδα
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστά τα έσοδα του Οκτωβρίου και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κινούνται με τους νωχελικούς ρυθμούς των τελευταίων μηνών. Κατά συνέπεια δεν δημιουργείται μεν πανικός στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο ανησυχία υπάρχει, ειδικά για το τελευταίο 2μηνο που αποτελεί και το βαρόμετρο.

Τέλος όλα τα παραπάνω θα συνεκτιμηθούν με στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά δια ζώσης το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών να κλείσει η συμφωνία πριν το τέλος του έτους, έτσι ώστε να μην πληρώσει ξανά η οικονομία το βαρύ τίμημα των καθυστερήσεων.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: