Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

ΔΝΤ: Τελειώνει ο χρόνος

Το μήνυμα ότι ο χρόνος τελειώνει στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για μία ακόμη φορά, σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
 «Ο χρόνος τελειώνει, αν φτάσουμε πολύ σύντομα σε συμφωνία και οι πολιτικές παραμείνουν στην σωστή πορεία τότε θα μπορέσουμε να φέρουμε την πρόταση για ενεργοποίηση του προγράμματος στο διοικητικό συμβούλιο μας», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.
 Ο ίδιος υπενθύμισε τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος προειδοποίησε την Τρίτη πως στο Eurogroup του Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ώστε το ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, για να επαναλάβει αρκετές φορές πως πρόκειται για την τελευταία προθεσμία.
 
Ενώ έκανε λόγο για πολύ καλή πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις που αποτελεί τον ένα από τους δύο πυλώνες που πρέπει να στηριχθεί το πρόγραμμα του Ταμείου, επισήμανε πως υπάρχει και το ζήτημα του χρέους.
 
«Οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί αλλά κάποιες παραμένουν και πρέπει να λυθούν», τόνισε για να συμπληρώσει πως «πρέπει να φτάσουμε πολύ σύντομα σε συμφωνία διότι το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο»
 
«Υπάρχει ένα πολύ περιορισμένο χρονικό παράθυρο για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση» είπε επαναλαμβάνοντας ότι το χρονικό ορόσημο είναι το Eurogroup του Μαϊου», καθώς «απατείται χρόνος για να πάει η πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο» του Ταμείου.
 
Ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι το Ταμείο έχει να συμμετάσχει με χρηματοδότηση σε ελληνικό πρόγραμμα από το 2014. Αυτό δεν σημαίνει, πρόσθεσε ότι δεν συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις και δεν στηρίζουν τη χώρα.
 
Ωστόσο, όπως είπε, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά συμφωνία και δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το Ταμείο θα συμμετέχει στην μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, όπως και στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
 
Πηγή: economy365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: