Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Ο Τσαβούσογλου απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα

Εσφαλμένη και παράλογη χαρακτηρίζει η Άγκυρα την πρόταση Αμερικανών βουλευτών για προσωρινή αναστολή των πωλήσεων όπλων.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί με αντίποινα τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk ο Μεβλιούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παράλογη και εκτός πνεύματος της συμμαχίας μεταξύ δύο νατοϊκών εταίρων την πρόταση Αμερικανών βουλευτών για προσωρινή αναστολή των πωλήσεων όπλων, συμπεριλαμβανομένων και μαχητικών F-35, στην Τουρκία.
Την Παρασκευή, Αμερικανοί βουλευτές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού, ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και το μέτρο που αφορά στην πώληση όπλων στην Τουρκία.
Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το NDAA το οποίο ορίζει το ύψος των αμυντικών δαπανών και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά.
Με το νομοσχέδιο ζητείται από το Πεντάγωνο να παρουσιάσει μια έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία και να ανασταλεί η πώληση σημαντικών αμυντικών συστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αυτή.
Η Τουρκία στήριξε τον αγώνα των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά εμφανίζεται οργισμένη με τη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και όλων των Αμερικανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.
Μολονότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.
 .alphafreepress.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: