Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Κενό ασφαλείας στον πενταψήφιο αριθμό 13033

Για κενό ασφαλείας στον πενταψήφιο αριθμό 13033, όπου στέλνονται sms για τις μετακινήσεις των πολιτών εν μέσω καραντίνας, προειδοποιούν οι ειδικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. 


Ειδικότερα, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας TwelveSec προειδοποιεί πως το κενό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες για την εξαπάτηση των πολιτών. 
«Ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, αλλά και σε άλλες εξίσου παράνομες πράξεις, καθώς είναι εφικτό να σταλούν SMS στα οποία θα εμφανίζεται φαινομενικά ως αποστολέας το 13033 και τα οποία ενδεικτικά μπορεί να καλούν τον παραλήπτη να συνδεθεί σε ιστοσελίδες σχεδιασμένες για υποκλοπή στοιχείων ή να ακολουθήσει ψευδείς “κρατικές” οδηγίες», σημειώνει στην έκθεσή της η εταιρεία.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην τεχνολογία του δικτύου GSM, μέσα από το οποίο γίνεται η αποστολή των απαντητικών SMS από τον πενταψήφιο αριθμό για την επιβεβαίωση της μετακίνησης των πολιτών. 
Ωστόσο, αυτή η αδυναμία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες που διαθέτουν αντίστοιχες πλατφόρμες μαζικής αποστολής γραπτών μηνυμάτων και είναι γνωστή τα τελευταία 20 χρόνια.
 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: