Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Βρέθηκε είδος καρχαρία που... περπατάει, ακόμα και έξω από το νερ

Το 2020 θα μείνει, αδιαμφισβήτητα, στην παγκόσμια ιστορία, για την πανδημία κορονοϊού, που νέκρωσε για αρκετές εβδομάδες όλο τον πλανήτη, ωστόσο οι λάτρεις της θαλάσσιας ζωής θα έχουν να θυμούνται και την ανακάλυψη κάποιων νέων ειδών καρχαρία, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα πτερύγιά τους για να περπατούν.


 Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στο περιοδικό Marine and Freshwater Research και προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον. Τα εν λόγω είδη εντοπίστηκαν στα ρηχά τροπικά νερά του Μαλαϊκού αρχιπελάγους, που βρίσκεται μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας της Ινδοκίνας και την Αυστραλία. Έχουν έντονα χρώματα και μήκος περίπου ένα μέτρο.

Αν και μπορούν να κολυμπήσουν, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα θωρακικά πτερύγιά τους μπροστά και τα πυελικά πτερύγια στο πίσω μέρος για να κινηθούν στον πυθμένα. Παρατηρήθηκαν, επίσης, πάνω στους κοραλλιογενείς υφάλους, έξω από το νερό, κατά την άμπωτη.  Η ικανότητά τους να περπατούν τους δίνει ένα πλεονέκτημα όταν στριφογυρίζουν ανάμεσα σε βράχια για να κυνηγήσουν το θήραμά τους, όπως καβούρια, καραβίδες και άλλα μικρά ψάρια.

«Με μήκος κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα μέτρο, οι καρχαρίες αυτοί δεν αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους, αλλά η ικανότητά τους να αντέχουν σε περιβάλλοντα χαμηλού οξυγόνου και να περπατούν στα πτερύγια τους τους δίνει ένα αξιοσημείωτο αβαντάζ», δήλωσε η δρ Christine Dudgeon του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: