Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Πόσο αξίζουν οι τράπεζες στο ΧΑ- Το ντέρμπι των κεφαλαιοποιήσεων

 Σε ντέρμπι μετατρέπεται η «μάχη» της αξίας των τραπεζών στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, που ήδη οδηγεί την κεφαλαιοποίησή της σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν της Alpha Bank, ενώ και οι δύο τράπεζες πλέον ακολουθούν από κοντά την Εθνική Τράπεζα. Αδιαφιλονίκητα πρώτη, στην παρούσα φάση, είναι η Eurobank, καθώς βρίσκεται σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της.

Η πρώτη συνεδρίαση, αυτή την Παρασκευή, όπου διαπραγματεύθηκαν οι 1,20 δισ. νέες μετοχές της Τρ. Πειραιώς, που διατέθηκαν με την αύξηση κεφαλαίου στην τιμή των 1,15 ευρώ, δίνει μια πρώτη, σχετικά αξιόπιστη εικόνα των συσχετισμών αξίας των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Οπως αναμενόταν, η μετοχή συνέκλινε προς την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, υποχωρώντας κατά 27,3% στο 1,60 ευρώ. Αυτή η τιμή θεωρείται ότι βρίσκεται αρκετά κοντά πλέον στη θεωρούμενη από τους περισσότερους ως δίκαιη αποτίμηση της τράπεζας, με βάση τη σχέση με την ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV).

Μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών πλησίασε και πάλι διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων (9,965 δισ.).

Η Eurobank, όπως προαναφέρθηκε, παίζει σε δική της κατηγορία, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 3,1 δισ. ευρώ. Ακολουθεί, σε αρκετή απόσταση, η Εθνική με αξία 2,478 δισ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική, λόγω της προόδου που σημειώνει στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της, αναβαθμίσθηκε την Παρασκευή από την Fitch και βρίσκεται πλέον ακριβώς στην ίδια κατηγορία κινδύνου με τη Eurobank, καθώς βαθμολογείται από τον οίκο με B- με θετική προοπτική (δηλαδή αναμένεται νέα αναβάθμιση).

Χαμηλότερα από Eurobank και Εθνική βρίσκεται σε εξέλιξη ένα... ντέρμπι ανάμεσα στην Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι κεφαλοποιήσεις τους βρέθηκαν την Παρασκευή σε πολύ μικρή απόσταση: 2,083 δισ. ευρώ για την Alpha, 2 δισ. ευρώ για την Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι, από την Παρασκευή, οι δύο τράπεζες παίζουν στην ίδια κατηγορία ρίσκου, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Fitch, η οποία αναβάθμισε την Πειραιώς στο CCC+, δηλαδή ακριβώς στην ίδια βαθμίδα με την Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψη τα βήματα που γίνονται για την εξυγίανση του ισολογισμού και την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης.

Η αξία των τεσσάρων τραπεζών (τιμές 7/5/2021)


Τιμή

Κεφαλαιοποίηση

Eurobank

0,845

3,134

Εθνική

2,710

2,478

Alpha Bank

1,348

2,083

Τρ. Πειραιώς

1,600

2,000

Ερώτημα για την Πειραιώς Οι προοπτικές των τραπεζικών μετοχών μεσοπρόθεσμα φαίνονται θετικές, καθώς όλες έχουν εξαγγείλει προγράμματα ταχύρρυθμης εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις από το πρόγραμμα «Ηρακλής», αλλά και κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, με έκδοση νέων μετοχών και ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Στην παρούσα φάση, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με μεγάλη έκπτωση (discount) σε σχέση με τη λογιστική τους αξία, κυρίως επειδή βαρύνονται με μεγάλους όγκους προβληματικών δανείων, αλλά και επειδή τα κεφάλαιά τους αποτελούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό (πάνω από 60% έναντι 10 - 15% στην ευρωζώνη) από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Έτσι, η σχέση Τιμής προς Ενσώματη Λογιστική Αξία (P/TBV) διαμορφώνεται στο 0,40 με 0,50 για τις ελληνικές τράπεζες (discount έως 60% σε σχέση με τη λογιστική αξία), αλλά οι αναλυτές περιμένουν ότι αυτή η σχέση θα βελτιώνεται σταδιακά, στο βαθμό που θα προχωρούν χωρίς ανατροπές και δυσάρεστες εκπλήξεις τα σχέδια εξυγίανσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Ένα σημαντικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί από το ταμπλό το προσεχές διάστημα αφορά την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η αγορά καλείται να αξιολογήσει πολλά νέα δεδομένα. Η τράπεζα έχει πλέον νέα μετοχική βάση (ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως με τη μείωση ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και πολλά φιλόδοξα σχέδια, με υψηλό ρίσκο εκτέλεσης, όπως σημείωσε την Παρασκευή η Fitch, για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της.

Η JP Morgan εκτιμά ότι, πριν δούμε την πορεία εκτέλεσης αυτών των σχεδίων, η Πειραιώς θα πρέπει να αποτιμηθεί με χαμηλότερη σχέση τιμής προς λογιστική αξία από τις άλλες τράπεζες (0,30 - 0,35 με βάση την εκτιμώμενη εσωτερική αξία στο τέλος του 2022). Έτσι, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ως δίκαιη μια αποτίμηση ανάμεσα σε 1,25 και 1,50 ευρώ, ενώ αφήνει περιθώρια για μια μελλοντική ανάθμιση της εκτίμησης της έως και στα 2,30 ευρώ, ανάλογα με τις προβλέψεις που θα κάνει στο μέλλον για τα μεγέθη της τράπεζας έως και το 2024.

Ο δρόμος της Πειραιώς για την κατάκτηση μεγαλύτερων κεφαλαιοποιήσεων, μέσα από την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς η τράπεζα ξεκινά από ένα αρκετά δύσκολο σημείο την πορεία της. Όπως σημειώνει η Fitch στην ανακοίνωσή της για την αναβάθμιση της Πειραιώς, τα προβληματικά δάνεια που είναι ακάλυπτα από προβλέψεις, με βάση στοιχεία τέλους 2020 και με συνυπολογισμό των δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων, Phoenix και Vega, όπως και της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, αντιστοιχούν στο 150% της πρωτοβάθμιων ιδίων κεφαλαίων (CET1).

www.sofokleousin.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: