Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Μέσω Δανίας οι παρακολουθήσεις της NSA σε Ευρωπαίους ηγέτες

 Η κατασκοπεία της αμερικανικής NSA εναντίον Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών την περίοδο 2012-2014 έγινε σε συνεργασία με τη δανέζικη μυστική υπηρεσία, όπως αποκάλυψε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Δανίας (DR).

H DR επικαλείται εννέα ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση για μυστική εσωτερική έρευνα στα πεπραγμένα της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Δανίας (FE), σύμφωνα με την οποία η NSA χρησιμοποίησε επαφές της στην FE για να παρακολουθήσει πολιτικούς ηγέτες στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία. Το γεγονός ότι η NSA παρακολουθούσε Ευρωπαίους πολιτικούς είχε αποκαλυφθεί το 2013, από τον πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η μυστική αυτή έρευνα, που έλαβε το όνομα «Επιχείρηση Ντουνχάμερ», ολοκληρώθηκε το 2015, και άρα η συνενοχή της FE στις παρακολουθήσεις είναι εν γνώσει της δανέζικης κυβέρνησης τουλάχιστον από τότε. Όμως μόλις τον Αύγουστο του 2020 υπήρξε μια κάποια αντίδραση από μέρους της, με τη Δανή υπουργό Άμυνας Τρίνε Μπράμσεν, που είχε αναλάβει καθήκοντα έναν χρόνο νωρίτερα, να απομακρύνει από τη θέση του τον επικεφαλής της FE, Λαρς Φίντσεν, και τρεις ακόμα αξιωματούχους. Ο Φίντσεν ήταν στην ηγεσία της FE από το 2015, ενώ ο προκάτοχός του την επίμαχη περίοδο, Τόμας Άρενκιελ, που επίσης αποπέμφθηκε, επρόκειτο την 1η Σεπτεμβρίου 2020 να αναλάβει χρέη πρέσβη της Δανίας στο Βερολίνο.

Οι παρακολουθήσεις της NSA αφορούσαν τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα SMS και διαδικτυακή δραστηριότητα πολιτικών ηγετών, όπως της Άγκελα Μέρκελ, του τότε υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας και σημερινού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και του τότε υποψήφιου των Σοσιαλιστών για τη γερμανική καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ. Η Δανία φιλοξενεί πολλούς βασικούς επίγειους σταθμούς στους οποίους καταλήγουν υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου από και προς τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Βρετανία.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών αφορούσε, εκτός από τις παρακολουθήσεις πολιτικών ηγετών σε γειτονικές χώρες, και κατασκοπεία ενάντια στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας της ίδιας της Δανίας, αλλά και ενάντια σε παράγοντες εντός της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν αντέδρασε σε αυτές τις τελευταίες αποκαλύψεις, γράφοντας στο Twitter πως «Ο Μπάιντεν είναι καλά προετοιμασμένος για να δώσει εξηγήσεις για αυτήν την υπόθεση όταν θα επισκεφτεί την Ευρώπη σύντομα διότι, φυσικά, ήταν βαθιά αναμεμειγμένος σε αυτό το σκάνδαλο εκείνη την εποχή». Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν την επίμαχη περίοδο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Η υπόθεση θα όφειλε να προκαλέσει έντονους τριγμούς στη συμμαχία Ευρώπης-ΗΠΑ ήδη από την πρώτη αποκάλυψή της το 2013. Πέρα από κάποιες κοινοβουλευτικές έρευνες όμως, η αντίδραση των «θυμάτων» της παρακολούθησης τότε ήταν, δημόσια τουλάχιστον, αρκετά χλιαρή.

Σήμερα, μετά από τις τελευταίες αποκαλύψεις της DR, οι «εντονότερες» αντιδράσεις ήρθαν από τον υπουργό Άμυνας της Σουηδίας Πέτερ Χούλτκβιστ, που δήλωσε πως «απαιτεί πλήρη πληροφόρηση» για ό,τι έχει συμβεί, και από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπων, που δήλωσε ότι αν οι καταγγελίες αποδειχτούν θα είναι «εξαιρετικά σοβαρές».

Αναμφίβολα, εάν οι αποκαλύψεις αφορούσαν δραστηριότητα κάποιας μη συμμαχικής με την Ευρώπη χώρας, θα είχαν γίνει εδώ και χρόνια «σημαία» για την επιβολή κυρώσεων και άλλων επιπτώσεων. Επί του παρόντος, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους συμμάχους της και ιδιαίτερα τη Γερμανία, το μόνο που αναμένεται είναι ένα παρασκηνιακό «δούναι και λαβείν», με πιθανές υποχωρήσεις των αμερικανικών απαιτήσεων, όπως πχ. στο ζήτημα του αγωγού Nord Stream 2, για το οποίο Γερμανοί διαπραγματευτές βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ.

info-war.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: