Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς

 Παρ’ ολίγον να χαλάσουμε τις καρδιές μας με τους αναγνώστες μας και πριν αλλά και μετά τις εκλογές του 2019 για χάρη του εισαγγελέως Αγγελή και ορισμένων άλλων συναδέλφων του. Δεν ήθελαν να πιστέψουν οι αναγνώστες μας ότι ίσχυε αυτό που αρχικώς υποστηρίζαμε και επιβεβαίωσε μεταγενεστέρως στο πόρισμά του ο εισαγγελεύς Σοφουλάκης: ότι ο κύριος Αγγελής είναι «επίορκος». Είχαν αναγάγει τις «καταγγελίες» του σε ευαγγέλιο και τον θαύμαζαν για όσα κατήγγειλε στην περίφημη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» τον Ιανουάριο του 2019. Τότε που μόλις γύρισε από το ταξίδι στη Βιένη, κατά τη διάρκεια του οποίου αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία που του έδιδε το FBI με καταθέσεις Ελληνα πολιτικού, έσπευσε στην καλή εφημερίδα και τίναξε την έρευνα Τουλουπάκη για τη Novartis στον αέρα, ισχυριζόμενος ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς ήταν σε «διατεταγμένη υπηρεσία» από τον «Ρασπούτιν» Παπαγγελόπουλο και ότι είχε προγράψει περίπου κατ’ εντολήν του ΣΥΡΙΖΑ τρεις κορυφαίους πολιτικούς της συντηρητικής παράταξης. Η κυβέρνηση όμως άλλαξε.

Σήμερα έχουμε Ν.Δ. Οχι ΣΥΡΙΖΑ. Και από προχθές ο κύριος Αγγελής, εν ενεργεία (αντι)εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διώκεται -τι ντροπή για το σώμα!- για παράβαση καθήκοντος. Επειδή ακριβώς αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία με τις φερόμενες καταθέσεις κορυφαίου πολιτικού, χαρακτηρίζοντάς τα «παράνομα αποδεικτικά στοιχεία».
Ενώ ακόμη και αν ήθελε θεωρηθούν ως τέτοια, όπως είπε η εισαγγελέας Δημητρίου στην κατάθεσή της στην προανακριτική, έπρεπε να τα παραλάβει για να αξιοποιήσει τις πληροφορίες του με νόμιμο αίτημα δικαστικής συνδρομής. Είχαμε γράψει τότε, αγαπητοί φίλοι -και ας ήμασταν μόνοι εντελώς- ότι στην υπόθεση αυτή θα κριθούν και οι θεσμοί στην πατρίδα μας και η δημοσιογραφία.

Ερχεται αυτή η ώρα. Ο κύριος αντιεισαγγελέας, ο οποίος μετά τη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» προχώρησε και σε άλλες αμφιλεγόμενες δικαστικές ενέργειες (ανάσυρση μηνύσεων πολιτικών κατά Τουλουπάκη από το αρχείο), καλείται τώρα να μιλήσει και να εξηγήσει όλη τη μετέπειτα στάση του στην υπόθεση. Παράβαση καθήκοντος είναι βαριά κατηγορία για δικαστικό λειτουργό, έστω και αν θεωρείται πλημμεληματικού χαρακτήρα. Παράβαση καθήκοντος σημαίνει ότι υπήρχε πέμπτη φάλαγγα μέσα στην έρευνα της Novartis. Πέμπτη φάλαγγα μέσα στους θεσμούς. Τότε. Γιατί σήμερα, δύο χρόνια μετά την άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία με τη σε «διατεταγμένη υπηρεσία» Τουλουπάκη εκτός Εισαγγελίας, η κατά Αγγελή «σκευωρία» παραμένει ανοιχτή ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μετά την απομάκρυνση των «σκευωρών»!

Οι φάκελοι τριών κορυφαίων πολιτικών (δύο της Ν.Δ., ενός του ΚΙΝ.ΑΛ.) δεν έχουν κλείσει, ενώ τα νεότερα στοιχεία που έρχονται στο φως μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον εισαγγελέα Αγγελή και λογικώς θα διαβιβαστούν στο Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου (ο κύριος Αγγελής είναι βασικός μάρτυς κατηγορίας) οδηγούν στην αναψηλάφηση της υπόθεσης εκ νέου. Ίσως η διερεύνησή της οδηγήσει -υπόθεση κάνουμε- και σε άλλους δικαστικούς λειτουργούς που έδρασαν ως πέμπτη φάλαγγα κατά της εισαγγελέως Τουλουπάκη. Για λογαριασμό ποίων, ας το βρει η έρευνα. Τον κύριο Αγγελή, τη συμπεριφορά του οποίου ερεύνησε πειθαρχικώς το Συμβούλιο της Επικρατείας, ίσως τον αναμένουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, που θα τον αναγκάσουν να πει όλη την αλήθεια. Γιατί τα έκανε όλα αυτά; Γιατί «λάσπωσε» τη συνάδελφό του εισαγγελέα Διαφθοράς; Γιατί άρχισε να βλέπει στον ύπνο του φαντάσματα με το όνομα «Ρασπούτιν»; Ποιος ήταν ο υποβολέας; Ο σκηνοθέτης της ταινίας επιστημονικής φαντασίας;

Επειδή είμαστε κάπως παλαιοί στο κουρμπέτι, ακούμε με προσοχή τις ορμήνιες κάποιων που υποστηρίζουν ότι όλη η ξαφνική φασαρία μπορεί να τελειώσει την επομένη μιας κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή, αναλόγως της στάσης, συνετής ή μη, συγκεκριμένων ομάδων και προσώπων. Επειδή είμαστε κάπως παλαιοί, εκτός από το να ακούμε έχουμε και άποψη όμως, που λέει πως όταν αυτές οι υποθέσεις ανοίγουν ξανά και εξέλθει το τζίνι από τη φιάλη δύσκολα ελέγχονται και ακόμη πιο δύσκολα ξανακλείνουν. Δύσκολα κλείνουν κατ’αρχάς σε δικαστικό επίπεδο, γιατί το κλίμα αγανάκτησης που υπάρχει στη Δικαιοσύνη οδηγεί δικαστές να αψηφούν συστάσεις και να δείχνουν αποφασιστικότητα για την κάθαρση του χώρου τους. Η υπόθεση Αγγελή δεν είναι η μόνη. Προσφάτως το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο παρέλειψε να προαγάγει δικαστίνα στον Πειραιά, η οποία φωτογραφιζόταν ανερυθριάστως με αυτούς που όφειλε να ελέγχει και δημοσίευε τις φωτό της σε ψεύτικο προφίλ στο facebook. Τα πράγματα έχουν αγριέψει. Δύσκολα κλείνουν και πολιτικά αυτές οι υποθέσεις όμως, ειδικώς όταν υπάρχουν χρωστούμενα από τη μία πλευρά και υποψίες για άλλου τύπου κινήσεις από την άλλη πλευρά. Κάποιοι στη Ν.Δ. ομιλούν για το «κόμμα της Novartis», που συνεδριάζει τακτικώς εν πλήρη συνθέσει, διαθέτει εκπρόσωπο Τύπου που ξιφουλκεί τακτικώς για την «αλλοίωση του πολιτεύματος» (γέλωτες μέχρι δακρύων εδώ) και του οποίου τα μέλη έχουν τον «ιδεασμό» να αξιοποιήσουν την απλή αναλογική για άλλους σκοπούς. Γνωρίζει ο κύριος Μητσοτάκης. Αργά ή γρήγορα οι πρωταγωνιστές θα οδηγηθούν μετά την παράταση στη ρουλέτα των πέναλτι. Εμείς θα παρακολουθήσουμε το ματς από την… κερκίδα.

Το βασικό αφήγημα, ότι ο φυσικός αυτουργός Τουλουπάκη ελάμβανε εντολές από τον ηθικό αυτουργό «Ρασπούτιν» και σε συνεννόηση προσέλαβαν κουκουλοφόρους προστατευόμενους μάρτυρες για να πλήξουν συγκεκριμένους πολιτικούς, εμφανίζει ισχυρότατες ρωγμές εκ των πραγμάτων: Η έρευνα παραμένει εκκρεμής και μετά την απομάκρυνση της εισαγγελέως Τουλουπάκη για τρία πολιτικά πρόσωπα, ο βασικός μάρτυς Αγγελής διώκεται για παράβαση καθήκοντος, ενώ οι προστατευόμενοι μάρτυρες παραμένουν προστατευόμενοι κατόπιν και του διεθνούς ενδιαφέροντος που επιδείχθηκε. Έως και η ΕΡΤ πρόβαλε εκπομπή τη Δευτέρα το βράδυ για τους «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» («Ειδικές Αποστολές»)! Πού καταλήγουμε; Στην υπόθεση αυτή κριθήκαμε και εξακολουθούμε να κρινόμαστε όλοι, αγαπητοί αναγνώστες. Ηταν και είναι μία μάχη για την αλήθεια και για το δημόσιο συμφέρον.

Σε αυτή τη μάχη ο όμιλός μας βρέθηκε και βρίσκεται στο στόχαστρο παρακέντρων εξουσίας με στόχο τη φίμωσή μας και τη μη αποκάλυψη της αλήθειας. Με πρώτο τον εκδότη μας Ιωάννη Φιλιππάκη, τον οποίο κάποιοι επιχείρησαν να καταστήσουν όμηρο σύροντάς τον σε δικαστική περιπέτεια, τον οποίο κάποιοι επιχείρησαν να διασύρουν ως δήθεν… «αριστερό» και «συριζαίο» επειδή έβαλε την αλήθεια πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Οπως όμως αποδεικνύεται από την ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του κυρίου Αγγελή, η αλήθεια δεν είναι ούτε συριζαία ούτε νεοδημοκράτισσα ούτε πασοκτζού. Η αλήθεια είναι η αλήθεια. Ο εισαγγελέας Αγγελής κατηγορείται ότι προστάτεψε πολιτικούς που ελέγχονταν για διαφθορά. Εμπόδισε την έρευνα, που θα κατέληγε σε συμπέρασμα για το ύψος της ζημιά του Δημοσίου από παράνομες τιμολογήσεις φαρμάκων της Novartis. Τιμολογήσεις που πληρώνουμε όλοι από τις τσέπες μας υπό τη μορφή φόρων. Τιμολογήσεις που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010.

Την επόμενη φορά που θα διαβάσουμε λοιπόν πηχυαίους τίτλους για έναν Ελληνα «Ντι Πιέτρο», ας είμαστε ολίγον κουμπωμένοι. Οι πραγματικοί Ντι Πιέτρο -που δεν είναι και πάρα πολλοί- δρουν αθορύβως και δεν γνωρίζει το πρόσωπό τους ουδείς. Διότι, όπως μου έλεγε προσφάτως και κάποιος από αυτούς, «έντιμοι υπάρχουν πολλοί, θαρραλέοι λίγοι»!

ΥΓ.: Αναζητήστε στο διαδίκτυο παλαιότερο κείμενό μου υπό τον τίτλο «Η ατίμωσις ενός εισαγγελέα». Θα βρείτε εκεί πολλά ενδιαφέροντα για τη δράση του κυρίου Αγγελή. Οι φοιτητές Νομικής αναζητήστε και μελετήστε τα πρακτικά της προανακριτικής για τη Novartis, στην οποία κατέθεσαν επτά εισαγγελείς, μεταξύ των οποίων και ο κύριος Αγγελής.

Θα εξαγάγετε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την ποιότητα των θεσμών στην πατρίδα μας. Σε συνδυασμό με τη μελέτη των πρακτικών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα ΜΜΕ! Διδακτορικό για τη δημοκρατία, κανονικό!

 newsbreak.gr

akioe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: