Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Κόβουν φοίνικες από το φοινικόδασος στο Βάι

Γιώργος Κεραμιτζόγλου


Απαράδεκτα και καταστροφικά έργα βρίσκονται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη στο προστατευόμενο φοινικόδασος στο Βάι Λασιθίου σύμφωνα με την οργάνωση WWF Ελλάς.

Με ευθύνη της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, αποψιλώνεται πλήρως μεγάλο τμήμα του δάσους το οποίο ανήκει στο δίκτυο Natura και ειδικότερα έχει χαρακτηρισθεί από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως οικότοπος προτεραιότητας για προστασία.

Για το έργο, που υλοποιείται, έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το WWF Ελλάς. Δυστυχώς όμως, έχει αποψιλωθεί περισσότερο από το 40% του φοινικόδασους ενώ οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα.

Το WWF Ελλάς καλεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου να σταματήσουν αμέσως τις εκτελούμενες εργασίες οι οποίες υποβαθμίζουν δραματικά το οικοσύστημα του φοινικόδασος.

Το Φοινικόδασος στο Βάι μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης για την περιοχή. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν διατηρηθούν τα μοναδικά και προστατευόμενα χαρακτηριστικά του. Σημειώνοντας ότι έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικοί εθνικοί και Ευρωπαϊκοί πόροι για την εκπόνηση Ειδικής Διαχειριστικής Μελέτης και Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για την προστασία της περιοχής, απαιτείται να ληφθούν αμέσως μέτρα, μέθοδοι, όροι και δράσεις που έχουν στόχο τη διατήρηση της περιοχής. 




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: