Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ξεκινά με μία μεγαλειώδη πορεία

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, το κυριότερο αντικαπιταλιστικό κίνημα στον πλανήτη, εγκαινιάζει τις εργασίες του αύριο στο Πόρτο Αλέγκρε (νότιος Βραζιλία) με μία πορεία στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες διαδηλωτές.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ θα είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος της διάσκεψης, στις εργασίας της οποίας από αύριο έως την Πέμπτη υπολογίζεται πως θα συμμετάσχουν 50.000 σύνεδροι εκπροσωπώντας εκατοντάδες κινήματα, από τις οργανώσεις των Αυτοχθόνων έως το κίνημα «Καταλάβατε την Ουόλ Στριτ», τονίζουν οι οργανωτές του.




Το Κοινωνικό Φόρουμ, που θα είναι «θεματικό», στόχο έχει να προετοιμάσει τη Διάσκεψη των Λαών που θα διοργανώσουν τα κοινωνικά κινήματα στα περιθώρια της διάσκεψης του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Ζανέιρο (Rio +20) τον Ιούνιο, στην οποία θα συμμετάσχουν ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο.

Η καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η παρουσία νεοφώτιστων κινημάτων διαμαρτυρίας, όπως η Αραβική Άνοιξη, οι Καταληψίες της Ουόλ Στριτ, οι Αυτόχθονες και οι φοιτητές της Χιλής.

«Το Κοινωνικό Φόρουμ επιτρέπει στους ανθρώπους και τις οργανώσεις που αφιερώνονται στην κοινωνική ανανέωση να μπορέσουν να συναντηθούν, να συζητήσουν και να δημιουργήσουν δίκτυα», τόνισε ο Ντομένικου ντε Σιένα, μέλος των Βραζιλιάνων Αυτοχθόνων.

Στο Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε, όπως και στο μεθαυριανό οικονομικό Φόρουμ του Νταβός -το οποίο θα εγκαινιάσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ- η παγκόσμια οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Αντίθετα με τον προκάτοχό της Λουίζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος πάντοτε συμμετείχε στο Πόρτο Αλέγκρε προτού μεταβεί στο Νταβός, η Ρούσεφ δεν πρόκειται να παραστεί στη σύσκεψη των οικονομικώς ισχυρών στην Ελβετία.

Το Κοινωνικό Φόρουμ επιστρέφει ξανά φέτος στο Πόρτο Αλέγκρε, όπου είχε γεννηθεί ως παγκόσμιο κίνημα το 2001.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: