Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά συμβούλους προσλαμβάνουμε


Μπορεί λεφτά για μισθούς, συντάξεις και κοινωνική πρόνοια να μην υπάρχουν, φαίνεται όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.


Οι τελευταίοι κάνουν χρυσές δουλειές στη χώρα μας, με την Ελληνική κυβέρνηση να αποδεικνύεται ένας από τους καλύτερους πελάτες διεθνώς. Πρόσφατο παράδειγμα, η πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε σε χρηματοοικονομικούς οίκους η κυβέρνηση για την πώληση της ΑΤΕbank, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.




Χθες, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έβγαλε στον «αέρα» την προκήρυξη με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να συμμετάσχουν ως σύμβουλοι για την αξιοποίηση του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο στις τρεις τράπεζες, να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.


Ο επενδυτικός οίκος που θα προσληφθεί θα πρέπει εντός δύο μηνών να υποβάλλει μελέτη για την καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου. Και όσο για την αμοιβή; Περί τα 180.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.


Ωστόσο το θέμα δεν έχει να κάνει με αυτή καθαυτή την πρόσληψη συμβούλου, όσο για το γεγονός ότι έχει ήδη προσληφθεί σύμβουλος για τη συγκεκριμένη δουλειά. Πρόκειται για την πανίσχυρη Lazard, η οποία εκτός του συμβουλευτικού ρόλου που ασκεί ήδη στο θέμα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους, του PSI ( πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων) έχει αναλάβει ακόμη τον διαχωρισμό του εμπορικού κλάδου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.


Με ανάλογο ρόλο συμμετέχει επίσης στις ιδιωτικοποιήσεις για την πώληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του 89,9% της ΑΤΕbank, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2010. Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά μόνο για τους διεθνείς οίκους. 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: