Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Υποπτα παιχνίδια παίζονται εντός και εκτός Τουρκίας.Στρατός και Ερντογκάν στην κόντρα.

Τη νίκη τους κατά του Ερντογάν γιορτάζουν οι διαδηλωτές της Τουρκίας
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχίστηκαν οι αναταραχές στην Κωνσταντινούπολη με τους χιλιάδες διαδηλωτές να παραμένουν στην πλατεία Ταξί, γιορτάζοντας την «νίκη» τους, την αποχώρηση δηλαδή της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ, έπειτα από εντολή του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την Κυριακή το πρωί οι δρόμοι της πόλης είχαν επανέλθει σχεδόν στους κανονικούς τους ρυθμούς με εξαίρεση κάποιες μικρές εστίες φωτιάς από διαδηλωτές.
Οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 79 άνθρωποι, εκ των οποίων 53 πολίτες και 26 αστυνομικοί, ανακοίνωσε αργά χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μουάμερ Γιουλέρ. Ένας πολίτης είναι σοβαρά τραυματισμένος, πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει την ύπαρξη νεκρών.
Την Κυριακή το πρωί κάποια μεμονωμένα επεισόδια έλαβαν χώρα σε δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Ανκάρα, ωστόσο μάρτυρες αναφέρουν όι η ατμόσφαιφα είναι πολύ πιο ήρεμη, με τους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται γύρω από φωτιές και καμένα αυτοκίνητα.

Η βροχόπτωση, εξάλλου, έχει κάνει πολλούς διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να ξεκουραστούν μετά από τρεις μέρες ασταμάτητων διαδηλώσεων, αναφέρει το BBC.
Χθες, η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε τουλάχιστον 90 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 48 πόλεις. Κάποιοι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ άλλοι θα οδηγηθούν σε δίκη.
Εκτός από τους χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που βγήκαν χθες στα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους χτυπώντας τηγάνια και κατσαρόλες και εκφράζοντας έτσι την υποστήριξή τους προς τους διαδηλωτές.
Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες-- στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.
Οι συμμαχικές δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.
Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί.
Η ανακοίνωση από τις αρχές της καταστροφής του πάρκου για τη διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου, προκάλεσε τις οργισμένες και μαζικές διαδηλώσεις.
Ένας σύγχρονος σουλτάνος
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η ανάπλαση του Πάρκου Γκεζί χρησιμοποιείται από τους διαδηλωτες ως δικαιολογία για αναταραχές και προειδοποίησε την αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στο οποίο είχε δοθεί άδεια για να πραγματοποιήσει διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, να μην υποδαυλίζει τις εντάσεις.
Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες περιελάμβαναν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που αντιτίθενται
στον Ερντογάν και δεν οργανώθηκαν από κανένα πολιτικό κόμμα. Οι εκπρόσωποι του
CHP κάλεσαν τα μέλη τους να μην πάρουν μαζί τους στις διαμαρτυρίες κομματικές σημαίες, ανησυχώντας προφανώς ότι θα κατηγορηθεί το κόμμα ως υπεύθυνο για τη βία, ενώ ο αρχηγός του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας.
«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι λένε όχι, είναι αντίθετοι με τον δικτάτορα ... Το γεγονός ότι είστε το κυβερνών κόμμα δεν σημαίνει μπορείτε να κάνετε ό, τι θέλετε», είπε.
Ο Ερντογάν, στη διάρκεια της δεκαετίας του στην εξουσία, έχει επιβλέψει μια μεταμόρφωση της Τουρκίας από μια χώρα επιρρεπή στις οικονομικές κρίσεις, στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης.
Παραμένει μακράν ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας, επικριτές του ωστόσο επισημαίνουν αυτό που βλέπουν ως αυταρχισμό του και την ανάμιξη της συντηρητικής θρησκευτικής κυβέρνησης στην ιδιωτική ζωή, κατηγορώντας τον ότι συμπεριφέρεται σαν σύγχρονος σουλτάνος.
Αυστηρότεροι περιορισμοί επί των πωλήσεων αλκοόλ και προειδοποιήσεις κατά δημόσιων εκδηλώσεων τρυφερότητας κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επίσης οδηγήσει σε
διαμαρτυρίες. Ειρηνικές διαδηλώσεις έχει προκαλέσει επίσης η ανησυχία ότι η κυβερνητική πολιτική επιτρέπει στην Τουρκία να σύρεται από τη Δύση στη σύγκρουση με τη γειτονική Συρία

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: