Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Για να δουμε θα τολμήσουν;

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι η νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να γίνει και εντός της εβδομάδας που διανύουμε.
Οι σχέσεις μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη είναι τεταμένες κάτι το οποίο έχει έρθει ξεκάθαρα στην επιφάνεια έπειτα από τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα με το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Εκτός από αυτό, όμως, αναστάτωση προκαλεί και το θέμα που έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ), αλλά και οι γενικότερες διαφορές φιλοσοφίας που υπάρχουν ανάμεσα στα τρία κόμματα.
Από το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, διαρρέει δυσφορία για το κλίμα υπεραισιοδοξίας που καλλιεργείται από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την κατάσταση της χώρας,

επειδή θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα διαφύγει τον κίνδυνο, ειδικά μετά και το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ (δείτε εδώ).
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, από πολλά στελέχη γίνεται λόγος για «ηγεμονισμό» του κ. Σαμαρά και λέγεται ότι η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής λειτουργίας προκειμένου να επέλθει κάποια ισορροπία στην κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, πάντως, την Κυριακή το πρωί από το βήμα του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, προσπάθησε να ρίξει γέφυρες προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, εξαίροντας την προσπάθεια που καταβάλλουν.
Ωστόσο, τη Δευτέρα στη Βουλή, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε η Δημοκρατική Αριστερά για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών ως το τέλος του 2015, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι του χρόνου. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο θέμα η ΔΗΜΑΡ έχει την συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δια των κ.κ. Θ. Μωραΐτη και Χρ. Πρωτόπαπα, ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει την τροπολογία εάν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει σε αυτήν.
Άλλο σημείο στο οποίο φέρονται να συγκροτούν «ομάδα» το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, είναι και το θέμα της αξιοποίησης της παραδοχής του ΔΝΤ περί λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν πει πολλάκις δημόσια ότι θεωρούν πως η κοινωνία δεν έχει αντοχές για νέα μέτρα και στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι η παραδοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο σκληρότερης διαπραγμάτευσης.
Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι ο κ. Βενιζέλος θα θέσει επίμονα προς τον πρωθυπουργό το ζήτημα των αλλαγών στη λειτουργία της κυβέρνησης και του ανασχηματισμού. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Φ. Κουβέλης. «Στο σημείο που βρισκόμαστε είτε ο Σαμαράς θα κάνει μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση με τους άλλους δύο αρχηγούς και θα ξεπεράσει αυτή τη φάση της αστάθειας είτε θα μας απειλήσει ξανά με εκλογές, κάτι που δεν έχει νόημα» σχολιάζουν στελέχη της Ιπποκράτους, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
www.eklogika.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: