Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ανακοινώθηκαν μετά από μίνι θρίλερ τα ονόματα της νέας κυβέρνησης

Τα ίδια Παντελάκη μου;Χειρότερα Παντελή μου!
Μετά από 66 λεπτά αποχώρησε το βράδυ της Δευτέρας από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε ότι λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου θα ανακοίνωνε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό που συμφωνήθηκε.
Ο Σίμος Κεδίκογλου από την πλευρά του αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος «είχαν μια γόνιμη συνεργασία», προσθέτοντας πως «στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο ανασχηματισμός μέχρι το βράδυ». Κάπου εκεί σημειώθηκε η εμπλοκή.
Οι «καραμπόλες»

Το Mega μετέδωσε ότι «υπήρξε εμπλοκή» της τελευταίας στιγμής καθώς ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναλαμβάνοντας υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «εκθρόνιζε» τον Δημήτρη Αβραμόπουλο από το πρώτο τη τάξει χαρτοφυλάκιο ο οποίος και έπρεπε να μετακινηθεί στη θέση του υπουργείου Αμυνας. Ο Δημ. Αβραμόπουλος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, θέση αντιπροέδρου κάτι που απορρίφθηκε από τον Αντ. Σαμαρά.
Η μετακόμιση του Δημ. Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση του νυν υπουργού Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου στο υπ. Πολιτισμού που αναβαθμίζεται. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, του οποίου τη θέση αναλαμβάνει ο Γιάννης Ανδριανός.
Από την Ιπποκράτους προεξόφηλσαν ότι η Φώφη Γεννηματά αναλαμβάνει αναπληρωτής υπ. Αμυνας.
Το υπ. Εσωτερικών ανέλαβε ο Γιάννης Μιχελάκης και υπό αυτόν τον τρόπο τίθεται εκτός κυβέρνησης ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Στην κυβέρνηση μπαίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αναλαμβάνει το κρίσιμο για τις σχέσεις με την τρόικα υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει το επίσης κρίσιμο υπ. Υγείας στη θέση του Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Η προγραμματική συμφωνία

Στη συνάντηση του Μαξίμου οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμενόταν και να οριστικοποιήσουν τους άξονες της προγραμματικής συμφωνίας πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η νέα κυβέρνηση, η οποία μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας μετασχηματίζεται από τρικομματική σε δικομματική.
Εξάλλου είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, στο οποίο δήλωσε ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα είναι «εταίρος πλήρους ευθύνης».
Το τελευταίο 24ωρο εντάθηκαν οι διερευνητικές επαφές για τα ονόματα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση καθώς για τη δομή της.
Νωρίτερα τη Δευτέρα σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Βαγγέλη Βενιζέλο που έγινε στην Ιππορκάτους συζητήθηκαν οι προτεραιότητες που θέτει το ΠΑΣΟΚ ενόψει του σχηματισμού της νέας, δικομματικής, κυβέρνησης, στην οποία πάντως, όπως αναφέρουν πηγές του Κινήματος, «δεν συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα υπουργεία στα οποία θα τοποθετηθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ούτε και ονόματα».

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιμείνει στην προώθηση όλων των θεμάτων που είχε θέσει κατά τη διάρκεια λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα κοινωνικού κράτους. Έχουν ήδη επιλεγεί τα ειδικότερα θέματα, πάνω στα οποία θα εργαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στελέχη του κινήματος.
Το πρώτο θέμα είναι οι σχέσεις με τους εταίρους και η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ, το ΠΑΣΟΚ, θα επιμείνει και στο ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.
Τα άλλα θέματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ είναι:
- Προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης τόσο ειδικά όσο και γενικά.
- Ιδιωτικοποιήσεις- αποκρατικοποιήσεις.
- Διοικητική μεταρρύθμιση.
- Υγεία- ΕΟΠΥΥ.
- Ανεργία, ασφαλιστικά, πρόνοια, κοινωνική συνοχή.
- Θέματα λειτουργίας των θεσμών, πολιτικό σύστημα (πολιτικό χρήμα, εκλογικός νόμος κλπ) και αναθεώρηση του Συντάγματος.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: