Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Προδιαθέτουν για τα υπόλοιπα βήματα του ξεπουλήματος.

Φωτιές άναψε δήλωση Σκορδά περί ανάγκης διαλόγου για ξεπάγωμα πλειστηριασμών
Αναταραχή προκλήθηκε με την επισήμανση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θ.Σκορδά ότι πρέπει να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων, «ίσως και μέσα στο καλοκαίρι», για άρση του παγώματος των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης, ο προβληματισμός αφορά την ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση» έσπευσε να διευκρινίσει αργότερα.
Η ανάγκη διαλόγου για το θέμα, είπε, προκύπτει, γιατί αν το καθεστώς του παγώματος παραταθεί για καιρό, με το τέλος της κρίσης υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί.
Ειδικότερα, κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση δανειοληπτών, ο κ. Σκορδάς, επικαλούμενος και το παράδειγμα της Ισπανίας, επέσεισε τον κίνδυνο αν το καθεστώς του παγώματος των πλειστηριασμών παραταθεί για καιρό ακόμη, με το τέλος της κρίσης να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί, με συνέπεια τη δραματική πτώση της αξίας της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. 

Σημειώνεται ότι το καθεστώς αναστολής των πλειστηριασμών ισχύει ως το τέλος του 2013.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι δημοσιεύματα τον προηγούμενο μήνα ήθελαν την τρόικα να απαιτεί από την κυβέρνηση εκπόνηση σχεδίου για τον τερματισμό στις 31/12/2013 του καθεστώτος προστασίας των πολιτών από τους πλειστηριασμούς. Ωστόσο, η κυβέρνηση τα είχε διαψεύσει.
Και τώρα η κυβέρνηση καθησυχάζει, με συμπληρωματική δήλωσή του ο Θ.Σκορδάς τονίζει ότι: «Για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».
«Ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών» προσθέτει.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, στις δηλώσεις Σκορδά.

Η τοποθέτηση του Θ.Σκορδά στη Βουλή

«Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας;» τόνισε ο κ. Σκορδάς στη αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο τη διευκόλυνση δανειοληπτών, προσθέτοντας:
«Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013.
» Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009.
» Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο».
Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με το αν θα περάσουν ενυπόθηκα δάνεια σε distress funds, ο κ. Σκορδάς τόνισε:
«Ποιος σας είπε ότι τα distress funds θα πάρουν ενυπόθηκα δάνεια; Ποια τράπεζα θα δώσει σε distress funds ενυπόθηκα δάνεια; Τα ενυπόθηκα δάνεια είναι τα πιο καλά δάνεια. Το 80% των ενυπόθηκων δανείων, και μιλάμε για 800.000 στεγαστικά δάνεια αυτής της μορφής, εξυπηρετούνται σήμερα που μιλάμε. Ποια από αυτά θα πάνε;
» Στα distress funds θα πάνε αυτά που είναι επιχειρηματικά δάνεια και έχει πτωχεύσει η εταιρεία, ή είναι απλά δάνεια από πιστωτικές κάρτες που δεν πληρώνονται και ο έχων την πιστωτική κάρτα δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο για να του κάνει διαταγή πληρωμής η τράπεζα».

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: