Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Γενική απεργία στην Τουρκία για τη βία στην Ταξίμ

Σε γενική απεργία προχωρούν σήμερα τα συνδικάτα στην Τουρκία στον απόηχο της αιματηρής επιχείρησης εκκένωσης της Πλατείας Ταξίμ το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.
Τα δύο μεγάλα συνδικάτα KESK και DISK ζητούν «τέλος της αστυνομικής βίας». «Ζητούμε να τερματιστεί η αστυνομική βία αμέσως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του KESK Μπακί Τζινάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στην απεργία θα συμμετάσχουν γιατροί, μηχανικοί, οδοντίατροι και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις συνεχιζόμενες σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στην Άγκυρα.
Χθες ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε μία ακόμη επίδειξη δύναμης ενώπιον χιλιάδων οπαδών του που συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα, ήταν σε εξέλιξη η επέμβαση της αστυνομίας σε πολλές περιοχές της πόλης εναντίον διαδηλωτών.
Πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν σημαντικό αριθμό τραυματιών, αλλά και προσαγωγών.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις του κόμματός του υπό τον γενικό τίτλο «σεβασμός προς τη λαϊκή βούληση». Μετά τη συγκέντρωση του Σαββάτου στην Άγκυρα και της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι στις 22 και 23 Ιουνίου θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Ερζουρούμ και τη Σαμψούντα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας», ενώ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των διαδηλωτών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) και των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Απευθυνόμενος ονομαστικά στο BBC, το CNN και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, είπε «να δείξετε και αυτή την εικόνα», εννοώντας το πλήθος στην πλατεία Καζλίτσεσμε, όπου γινόταν η συγκέντρωση.
Από τα βέλη του Ταγίπ Ερντογάν δεν ξέφυγε ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφερόμενος στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, είπε «μην υπερβαίνετε τα όριά σας.
«Δεν είστε αρμόδιοι να εκδίδετε αποφάσεις για την Τουρκία. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφασή σας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλος της ΕΕ. Εάν είστε ειλικρινείς, σας λέω ότι στην Ελλάδα έγιναν διαδηλώσεις και επεισόδια, όπου σκοτώθηκαν πολίτες, αλλά τους δώσατε οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός.

Διαδηλωτές: Δεν θα παραδοθούμε
Ταυτόχρονα οι διαδηλωτές τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και ότι δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα
«Θα κερδίσουμε ξανά την πλατεία Ταξίμ και το Πάρκο Γκεζί», δήλωσε στο ΑΡ η εκπρόσωπος ενός από τις ομάδες των διαδηλωτών.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στις 28 Μαΐου ενάντια στα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, αλλά πήραν πανεθνικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο, εκτιμάται ότι 5.000 άτομα έχουν τραυματιστεί και τέσσερις έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Κλιμακώνεται η ένταση
Οπως επισημαίνει το BBC, σε ένα σημαντικό μέρος του κέντρου της Κωνσταντινούπολης η κατάσταση παραμένει ρευστή.
Η αστυνομία έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην Πλατεία Ταξίμ και το Πάρκο Γκεζί, στο οποίο έχουν κατασκηνώσει εδώ και 18 ημέρες διαδηλωτές ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ανάπλασή του.
Ωστόσο, οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών συνεχίστηκαν στις γύρω περιοχές, ενώ έγινε αλόγιστη χρήση δακρυγόνων και νερού.
Σύμφωνα με το Reuters, ργά το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν αναταραχές στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ, στο Νισάντασι και γύρω από τη γέφυρα του Γαλατά.
Το τουρκικό πρακτορείο Dogan ανέφερε ότι δεκάδες διαδηλωτές προσήχθησαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλοι 70 περίπου στην Άγκυρα.
Ο ιατρικός σύλλογος της Αγκυρας ανακοίνωσε ότι μία 20χρονη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στην τουρκική πρωτεύουσα, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από κάνιστρο δακρυγόνου.
Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος καταδίκασε την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική αυτή έκθεση των ανθρώπων στα χημικά.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: