Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Φακελώνουν καταθέσεις, δάνεια, πιστωτικές κάρτες

Με στόχο να μπλοκάρει τη ροή του μαύρου χρήματος μέσω τραπεζικών λογαριασμών, το Υπουργείο Οικονομικών εισάγει το ηλεκτρονικό φακέλωμα καταθέσεων, δανείων και πιστωτικών καρτών.
Με το νέο μέτρο, οι εφορίες θα συνδέονται διαδικτυακά με τις τράπεζες και ο διαχειριστής-εφοριακός θα έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή απευθείας πρόσβαση στο ύψος και στις κινήσεις λογαριασμών καταθέσεων, δανείων για αγορές περιουσιακών στοιχείων κλπ.
Ο στόχος, να εντοπιστούν επιπλέον ψευδείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και εικονικά πόθεν έσχες για την αποφυγή καταβολής ή απόδοσης φόρων και τελών στο Δημόσιο.
Με τη ρύθμιση:
- Θα καταγράφεται αναλυτικά το ύψος των καταθέσεων και οι μεταβολές στους λογαριασμούς σε αντιπαραβολή με το φορολογικό προφίλ.
-Θα υπάρχουν στοιχεία για τον χρόνο λήψης και το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, καθώς και τις δόσεις για την εξόφλησή τους.
- Η εφορία θα αποκτήσει πρόσβαση στις εντολές για πιστώσεις χρηματικών ποσών, αλλά και σε πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, και θα αντιπαραβάλλει τα στοιχεία με το δηλωθέν εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, ώστε να εντοπίσει περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος μέσω πλασματικών τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης κινητών και ακινήτων μεγάλης αξίας.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: