Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Νέος εκβιασμός για τους πλειστηριασμούς

ΔΝΤ- ΕΕ: Άρση απαγόρευσης εδώ και τώρα, αν θέλετε την επόμενη δόση
Τα τύμπανα πολέμου θα αρχίσουν να βαράνε από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας με αφορμή την συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
Η συζήτηση μπορεί να άνοιξε από κυβερνητικά στελέχη, αλλά όχι τυχαία. Η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα από τους δανειστές μας σε Βρυξέλλες και ΔΝΤ ότι αν δεν προχωρήσει η άρση της απαγόρευσης, τότε η επόμενη δόση δεν πρόκειται να εκταμιευτεί! Αν και η απαγόρευση είναι σε ισχύ μέχρι τα τέλη του έτους, ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι η Τρόικα ασκεί εντονότατες πιέσεις προκειμένου η άρση της απαγόρευσης να γίνει ακόμα νωρίτερα!

Μέχρι στιγμής το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει εύκολα “πολιτικά αποδεκτό” από τις Κ.Ο. ομάδες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Οι δανειστές όμως δείχνουν να κρατούν τα αυτιά και τα μάτια τους κλειστά μπροστά στην δύσκολη πολιτική πραγματικότητα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με αφορμή αυτήν την νέα απαίτηση της Τρόικας.
Η τρόικα είναι πεπεισμένη ότι τελικά οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα πεισθούν να ψηφίσουν μία τέτοια ρύθμιση που θα άρει την απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, έστω και με πολύ αυστηρά κοινωνικά κριτήρια.
Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι τι θα αφορούν αυτά τα κοινωνικά κριτήρια. Και εδώ θα γίνει το μεγάλο παζάρι της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, καθώς οι δανειστές μας ζητούν η απαγόρευση των πλειστηριασμών να παραμείνει μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν να κάνουν με το εμβαδόν του ακινήτου και την εισοδηματική κατάσταση του κάθε δανειολήπτη.
Ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού της Τρόικας είναι και ο φόβος ενός πολιτικού ατυχήματος, κάτι που μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετό για να κάμψει τις απαιτήσεις της, μπροστά στις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει το πολιτικό σθένος για να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: