Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Xάθηκαν 500 παιδιά των φαναριών από το ίδρυμα Αγ. Βαρβάρα - Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η υπόθεση της εξαφάνισης 500 παιδιών των φαναριών από το κρατικό ίδρυμα Αγία Βαρβάρα, μετά από ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Γιαννακάκη στην οποία απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
Τα παιδιά, στην πλειονότητά τους Ρομά αλβανικής καταγωγής, είχαν μεταφερθεί την περίοδο 1998 – 2001 στο ίδρυμα μέχρι να βρεθούν οι οικογένειές τους, αλλά τα ίχνη τους χάθηκαν.
Τα περισσότερα τα είχαν αρπάξει από τις οικογένειές τους ή τα εκμεταλλευόταν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.
Κάποια από τα παιδιά που απελάθηκαν στην Αλβανία

και επέστρεψαν στα σπίτια τους διηγήθηκαν φρικιαστικές ιστορίες για κυκλώματα που εκμεταλλεύονταν ανήλικα με κάθε τρόπο, ενώ έγινε λόγος και για εμπόριο οργάνων.
Στην ερώτησή της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επικαλείτο τις επικρίσεις που διατύπωνε σε βάρος των ελληνικών αρχών η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, την 1η Ιουνίου 2012.
Η Επιτροπή επαναλάμβανε την ανησυχία της για την εξαφάνιση των παιδιών και ειδικά για το γεγονός ότι «αυτές οι περιπτώσεις δεν διερευνήθηκαν» από τις ελληνικές αρχές του κράτους- μέλους».
Η Επιτροπή ζητούσε επειγόντως από την Ελλάδα να συνεργαστεί με τις αλβανικές αρχές, «με στόχο να δημιουργηθεί άμεσα ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για να διερευνηθούν αυτές οι περιπτώσεις, έτσι ώστε να βρεθούν τα αγνοούμενα παιδιά, σε συνεργασία με τους Συνηγόρους του Πολίτη των δύο κρατών και με σχετικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και να καταλογισθούν οι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων, πριν η πάροδος του χρόνου δημιουργήσει δυσκολίες στην εξακρίβωση των γεγονότων».

Καλούσε τέλος τη χώρα μας «να υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για να καταπολεμήσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών του δρόμου, ώστε να προλάβει επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον».
Με την ερώτησή της η βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εξωτερικών σε ποιες ενέργειες προέβησαν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ, τον Μάιο του 2012, κατά την οποία η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το θέμα αυτό, είχε δηλώσει : «Τον Απρίλιο του 2004, δημοσιεύθηκε έκθεση για την εξαφάνιση περίπου 500 παιδιών Ρομά αλβανικής καταγωγής που είχαν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγία Βαρβάρα και, το 2007, όλα τα έγγραφα και πληροφορίες για την υπόθεση προωθήθηκαν στις δημόσιες αρχές για τις ενέργειες τους. Όμως, πρέπει να αναγνωρισθεί ότι έκτοτε δεν έγινε καμία ενέργεια».
Στην απάντησή του ο κ. Αθανασίου γνωστοποιεί πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει υποβάλει αίίτημα προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά για όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση.
Οπως αναφέρει, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε να ενημερωθεί διεξοδικά γι' αυτό το «ιδιαιτέρως ευαίσθητο, ζήτημα» και «ήδη, ζήτησε να πληροφορηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, αν για το ζήτημα έχει κινηθεί οποιαδήποτε ποινική διαδικασία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή».

Μεταξύ άλλων ενημερώνει επίσης ότι η αρμόδια Διεύθυνση Πρόληψης Εγκληματικότητας και Σωφρονιστικής Αγωγής Ανηλίκων του υπουργείου συμμετέχει στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, με συνεισφορά στην ενότητα «Δικαιώματα Παιδιού», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «VICTOR» (Victims of Child Trafficking: our responsibility), με συντονιστικό φορέα το «Χαμόγελο του Παιδιού» και με Εταίρους: τη Διεύθυνση Πρόληψης Εγκληματικότητας και Σωφρονιστικής Αγωγής Ανηλίκων του υπουργείου Δικαιοσύνης ως ελληνική συμμετοχή, καθώς και τις Χώρες της Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σλοβενίας.
Ο κ. Αθανασίου ενημερώνει τέλος ότι έχουν υποβληθεί δύο ευρωπαϊκά προγράμματα προς έγκριση, με θέμα, πρώτον, ασυνόδευτα ανήλικα και δεύτερον, θυματοποίηση ανηλίκων.
 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: