Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΗΠΑ και Ρωσία «έχουν και κοινά συμφέροντα» παρά τις διαφορές τους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρέπει να βρουν τρόπους για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως αυτό της Συρίας, υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υποδεχόμενος στην Ουάσινγκτον τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Κέρι επισήμανε ότι «η σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική» και ότι υπάρχουν «κοινά και μερικές φορές αντικρουόμενα συμφέροντα». Παρομοίασε δε τη σχέση των δύο χωρών με το χόκεϊ όπου «όπως και στη διπλωματία, μερικές φορές υπάρχουν συγκρούσεις».
Ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε να συζητηθούν τόσο τα θέματα στα οποία υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών όσο και εκείνα στα οποία διαφωνούν.
«Δεν είναι μυστικό ότι ήρθαμε σε αντιπαράθεση για ορισμένα θέματα και προφανώς όχι μόνο για την υπόθεση του [πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ] Σνόουντεν».
Ο Λαβρόφ απάντησε στον ίδιο τόνο, παραδεχόμενος ότι «φυσικά υπάρχουν διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες όμως, όπως είπε, μοιράζονται επίσης και την κοινή ευθύνη σε ορισμένα θέματα όπως είναι «η αποτροπή της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής».
Στη σύνοδο «2+2» μετέχουν δύο υπουργοί από κάθε χώρα, των Εξωτερικών και Άμυνας. Παρόντες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, ήταν επίσης οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας, Τσακ Χέιγκελ και Σεργκέι Σόιγκου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν περίμεναν κάποια θεαματικά αποτελέσματα από τη συνάντηση 2+2, ωστόσο και μόνο η απόφαση να γίνουν οι συνομιλίες θεωρείται σημαντική.
Οι συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεξάγονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα από τα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Στα μέσα της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γνωστοποίησε ότι αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση που θα είχε τον Σεπτέμβριο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή τη χορήγηση ασύλου από τις ρωσικές αρχές στον Έντουαρντ Σνόουντεν.

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: