Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Τι κάνουν οι πλουσιότεροι των πλουσίων;

Ερευνα πραγματοποίησαν πρόσφατα ο οικονομολόγος της ΕΚΤ, Phillip Vermeulen, και ο συνάδελφος του στο London School of Economics, Gabriel Zuchman, έδειξαν ότι ένα σημαντικό μέρος του πλούτου των πολύ πλουσίων δεν φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, κυρίως επειδή αποκρύπτεται στους φορολογικούς παραδείσους.
H αποτίμηση του πλούτου των πολύ πλουσίων είναι πιο δύσκολη, όχι μονό επειδή ένα μεγάλο τμήμα αυτής κρύβεται σε offshore λογαριασμούς, αλλά και επειδή «παρκάρεται» σε ιδρύματα ή εταιρείες συμμετοχών.

Στις αναλύσεις τους, οι δύο οικονομολόγοι συνεκτίμησαν τόσο τις αποτιμήσεις για τα κρυμμένα δισεκατομμύρια στους φορολογικούς παραδείσους όσο και τα δεδομένα από τις λίστες δισεκατομμυριούχων του Forbes και οι νέες εκτιμήσεις που εξήγαγαν ήταν εντυπωσιακά διαφορετικές από όσες υπήρχαν νωρίτερα.
Το πλουσιότερο 0,1% των Αμερικανών -με περιουσία τουλάχιστον 20 εκατ. δολαρίων- είχε στην κατοχή του το 23,5% του πλούτου των ΗΠΑ το 2012 έναντι του 21,5% που έδειχναν οι προηγούμενες έρευνες.
Ομοίως το πλουσιότερο 1% είχε στην ιδιοκτησία το 35%-37% του πλούτου της χώρας, αντί για το 34% που έδειχνε σχετική έρευνα της Fed.
Ακόμη πιο εντυπωσιακές ήταν οι διαφορές στις αποτιμήσεις του πλούτου των Ευρωπαίων σούπερ πλουσίων, οι οποίοι διατηρούν περίπου το 10% του πλούτου τους σε offshore λογαριασμούς -έναντι 4% των Αμερικανών.
alfavita.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: