Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ενα Ζάπειο και για τον Γιώργο!

Εντείνει τις κινήσεις του ο Γ. Παπανδρέου – Επόμενη «στάση» το Ζάππειο
Όλο και πιο έντονη κάνει την παρουσία του στην πολιτική ζωή της χώρας ο Γιώργος Παπανδρέου. Η παρουσία του στο συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας, όπου ορκίστηκαν τα μέλη του περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και το τετ α τετ με τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα είναι απλά ένα δείγμα των κινήσεων του τέως πρωθυπουργού.
 Τα ακόμη σαφέστερα δείγματα θα εμφανιστούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο Ζάππειο, για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, την 3η Σεπτεμβρίου, αλλά και τις ημέρες πριν και μετά.
Αν στα παραπάνω προστεθεί και το σενάριο που θέλει στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, όχι απλά να τον ενθαρρύνουν αλλά να τον πιέζουν να τολμήσει τη δημιουργία νέου κόμματος για να απευθυνθεί στην παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ, που ίδρυσε ο πατέρας του, τότε το πράγμα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται καθαρά πως ποντάρει στο «παπανδρεϊκό μπλοκ», κάτι που ενοχλεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους συνεργάτες του.

Συνεπώς το Ζάππειο Μέγαρο αναμένεται να είναι το «θέατρο» του επόμενου επεισοδίου στις εύθραυστες σχέσεις Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου. Από 1 - 7 Σεπτεμβρίου δύο αίθουσες του Ζαππείου θα φιλοξενήσουν την έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου "Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή" ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου στο Περιστύλιο του Ζαππείου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», θα αποτελεί την Παπανδρεική εκδοχή του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις λεπτομέρειες και το περίγραμμα της εκδήλωσης κανόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και παρ ολίγον πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2011, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Με βάση την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρώην πρωθυπουργού, «κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, θα διαμορφώσουν με την έκθεσή τους ένα ιστορικό πάζλ μέσα από το οποίο θα αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας».

Την εκδήλωση θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου και σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «Σκοπός της Εκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μίας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μίας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την
 Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Η ανακοίνωση αυτή αφήνει περιθώρια ερμηνείας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σχεδιάζει να δημιουργήσει τον δικό του πολιτικό φορέα στον χώρο της κεντροαριστεράς και να αφήσει πίσω του το ΠΑΣΟΚ ή την Δημοκρατική Παράταξη του Ευάγγελου Βενιζέλου.
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός πιέζεται από πρώην υπουργούς και συνεργάτες του, όπως οι Σωκράτης Ξυνίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Παύλος Γερουλάνος, να τολμήσει το μεγάλο εγχείρημα και να απευθυνθεί στην παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του.

Την δική του ομιλία στη δική του εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη ετοιμάζει από την πλευρά του και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος θα υπογραμμίσει πως το ΠΑΣΟΚ συνεπές στη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρίου εξακολουθεί να αγωνίζεται για τη σωτηρία της χώρας, την πολιτική και οικονομική της ανεξαρτησία μακριά από τις σειρήνες της εύκολης δημαγωγίας και του λαικισμού, που υιοθετούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι να τολμήσει την μετονομασία του κόμματος από ΠΑΣΟΚ σε «Δημοκρατική Παράταξη». Η κριτική που δέχεται είναι ότι μόνος του αποφάσισε να ιδρύσει την «Ελιά», μόνος του εμποδίζει το πραγματικό άνοιγμα στις ευρύτερες δυνάμεις της κεντροδεξιάς και μόνος του κατευθύνεται προς την διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τον μετασχηματισμό του σε «Δημοκρατική Παράταξη».

Αυτό που του προσάπτουν οι επικριτές του είναι ότι δεν ρωτήθηκε η βάση και τα όργανα του κόμματος αλλά ότι ένα μικρό διευθυντήριο λαμβάνει αποφάσεις και οδηγεί την παράταξη σε εκλογική συρρίκνωση.
 Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου οι δύο εκδηλώσεις δεν έχουν επ’ ουδενί αντιθετικό χαρακτήρα, εξάλλου, στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ «θα προσκληθούν άπαντες, εννοείται και ο πρώην πρωθυπουργός». Στην πραγματικότητα, επιτελείς του κόμματος δεν κρύβουν την ενόχλησή τους από τις κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού αφού δεν γνωρίζουν πού θα οδηγήσουν οι τάσεις απόσχισης του Γιώργου Παπανδρέου.

www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: