Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Ο ΕΝΦΙΑ δοκιμάζει την κυβερνητική συνοχή

Λύσεις για να αρθούν οι αδικίες και τα λάθη του ΕΝΦΙΑ αναζητούν στην κυβέρνηση. Τι αλλαγές προτείνουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης. Τι φοβάται το Μαξίμου.
Σε προφανή αδυναμία διαχείρισης, τόσο πολιτικής όσο και επικοινωνιακής βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τα πολλά προβλήματα που έχει προκαλέσει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν το αντίδοτο για να ξεπεράσουν τις θερινές ανησυχίες, διαμαρτυρίες και γκρίνιες τόσο της κοινωνίας, όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί από το σάλο που έχει ξεσπάσει από τα λάθη και τις αδικίες που έχουν γίνει στον υπολογισμό του φόρου

Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί από το σάλο που έχει ξεσπάσει από τα λάθη και τις αδικίες που έχουν γίνει στον υπολογισμό του φόρου και το οικονομικό επιτελείο, κατόπιν της συνεννόησης που υπήρξε μεταξύ του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ήδη αναζητά λύσεις για να περιορίσει τις αντιδράσεις.
Ακόμα και στο πρωθυπουργικό γραφείο παραδέχονται ότι υπάρχουν εξόφθαλμες αδικίες, στρεβλώσεις και πρωτοφανείς επιβαρύνσεις και άρα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος άμεσα. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης παραδέχθηκε στη Βουλή την Τρίτη, ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο να διορθωθούν τα πολλά λάθη που έχουν εντοπισθεί στον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα το κάνουμε».

Κοινή παραδοχή στη δικομματική κυβέρνηση είναι ότι για να υπάρξει ηρεμία στους πολίτες και να μειωθεί ο βαθμός της οργής χρειάζονται πάρα πολλές διορθωτικές κινήσεις και άμεσα, ώστε να υπάρξει το αίσθημα της φορολογικής δικαιοσύνης.
Εάν αυτή την χρονική περίοδο διακοπεί η διαδικασία πληρωμής του φόρου κινδυνεύει να τεθεί εκτός στόχων ο προϋπολογισμός
Βέβαια, όπως παραδέχονται ανώτερα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνουν άμεσα οι διορθωτικές κινήσεις, διότι εάν αυτή την χρονική περίοδο διακοπεί η διαδικασία πληρωμής του φόρου κινδυνεύει να τεθεί εκτός στόχων ο προϋπολογισμός.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ που κατατέθηκε από τον Φίλιππο Σαχινίδη στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για να παραταθεί η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα τέλη Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η πίεση για αλλαγές είναι μεγάλη καθώς και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπάρχει ένταση και ενδεικτικό είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θορυβήθηκαν από την κίνηση 27 «γαλάζιων» βουλευτών –αρκετοί εκ των οποίων αυτοπροσδιορίζονται ως «καραμανλικοί», όπως οι Ιορδάνης Τζαμτζής, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αλέξανδρος Κοντός, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κ.α.- που ζήτησαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με ερώτησή τους προς τον Γκίκα Χαρδούβελη.
Ποιές αλλαγές εισηγούνται οι κυβερνητικοί βουλευτές

Οι βουλευτές που μιλάνε για εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, ζητάνε:
αναπροσαρμογή της φορολόγησης των ακινήτων και αγροτεμαχίων,
απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που δεν αποδίδουν έσοδα,
διόρθωση των λαθών,
κατάργηση των συμπληρωματικών φόρων,
αναβολή πληρωμής της πρώτης δόσης
δυνατότητα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις και όχι μόνο 5.

Στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου συζητείται να γίνουν οι απολύτως απαραίτητες αλλαγές που σχετίζονται με κατάφωρες αδικίες, καθώς -όπως παραδέχονται ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες- υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις της η ΝΔ με μεγάλη κατηγορία πολιτών που παραδοσιακά ήταν σύμμαχοί της. Είναι όμως άλυτος γρίφος αν οι αλλαγές που θα γίνουν στον υπολογισμό του φόρου, θα οδηγήσουν και σε τροποποίηση των εκκαθαριστικών που έχουν ήδη αναρτηθεί.

www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: