Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Συναγερμός στην ΕΕ λόγω του Έμπολα

Βαθύτατη ανησυχία όσον αφορά την επιδημική εξάπλωση του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική και δη στις χώρες όπως η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβερία και η Νιγηρία, τονίζοντας ότι είναι το πλέον σοβαρό ξέσπασμα που έχει καταγραφεί, έχοντας στοιχίσει ήδη περισσότερες από χίλιες ζωές.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την πρόσφατη απόφαση του ΠΟΥ να χαρακτηρίσει το ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε σχέση με τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο και δεσμεύεται για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη εκ μέρους της ΕΕ στις χώρες που πλήττονται, καθώς και για το ιατρικό προσωπικό και τους διεθνείς οργανισμούς που κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια χώρες για την καταπολέμηση της ασθένειας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δεσμεύσει 11,9 εκατ ευρώ μέσω της ECHO και τα κράτη μέλη έχουν παράσχει πρόσθετη βοήθεια. Τα μέλη της ΕΕ δηλώνουν σε ετοιμόητα προκειμένου να συνεχίσουν την παροχή στήριξης στις αφρικανικές χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα και να προχωρήσουν στην εφαρμογη των μηχανισμών έκτακτης ανάγκης . Τέλος οι ΥΠΕξ της ΕΕ απευθύνουν έκκληση για μια στενή παρακολούθηση και συντονισμένη διεθνή δράση που κρίνονται απαραίτητα για τη συγκράτηση και την αναστροφή της εξάπλωσης του ιού Έμπολα.
Την ίδια στιγμή οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η Τζοάν Λιου, διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έπειτα από μια επίσκεψη 10 ημερών στην πληγείσα περιοχή ο ιός «εξαπλώνεται και (η κατάσταση) επιδεινώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε».
«Έχουμε μια πλήρη ανεπάρκεια των υποδομών» επισήμανε η ίδια ενώ έκρινε ότι «εάν δεν σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Λιβερία, δεν θα σταθεροποιήσουμε ποτέ την περιοχή».
«Και δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου» υποστήριξε η υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

www.crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: