Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 25.000 διαδηλωτές, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Της πορείας ηγείται, όπως κάθε χρόνο, η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης, την οποία μεταφέρουν μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Η κεφαλή της έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία λίγο πριν από τις 17.00 μ.μ. Οι φοιτητές έψαλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τη σημαία και στη συνέχεια προσπάθησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στην πρεσβεία, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους το επέτρεψαν.

Τα μπλοκ των διαδηλωτών

Στο Σύνταγμα βρίσκεται το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, το οποίο «συνοδεύεται» από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 20 προσαγωγές. Κλειστοί είναι οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι ενώ η πλατεία Συντάγματος είναι αποκλεισμένη περιμετρικά από κλούβες της Αστυνομίας.
Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε περίπου στις 19.00 έξω από την αμερικανική πρεσβεία, με διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα προς του αστυνομικούς κι εκείνοι να απαντούν με εκτενή χρήση χημικών. Η ένταση εκτονώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στις 17.00 το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε σε τρία σημεία, στη συμβολή Σταδίου και Σανταρόζα, στα Χαυτεία και στη συμβολή Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ (σ.σ. συνολικά περίπου 10.000-15.000) συγκεντρώθηκε από το ύψος της οδού Κολοκοτρώνη έως τα Προπύλαια.
Στις 17.05 ξεκίνησε πορεία φοιτητών, από την αρχή της Β. Σοφίας, 100 περίπου μέτρα μακριά από την πλαϊνή είσοδο του Κοινοβουλίου. Η πορεία κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία. Eπίσης, από το ύψος του Πολεμικού Μουσείου ξεκίνησε την πορεία του το μπλοκ συνταξιούχων. Στο πλαίσιο της διαδήλωσης, ένας εκ των συνταξιούχων κρατούσε συμβολικά μία καμμένη αμερικανική σημαία.

 Nα σημειωθεί ότι έξω από το κτήριο όπου στεγάζεται η αμερικανική πρεσβεία βρίσκονται παρατεταγμένες κλούβες των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που καθιστούν απροσπέλαστο το σημείο. Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη σκιά των κινητοποιήσεων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, όπου φοιτητές διαμαρτύρονται για τους χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας και τις κινήσεις του πρύτανη του ΕΚΠΑ για την ενεργοποίηση ιδιωτικής εταιρείας security, η οποία και θα αναλάβει τη φύλαξη των κτηριακών εγκαταστάσεων.
Στη Θεσσαλονίκη σπουδαστές δεν επέτρεψαν στον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα να καταθέσει στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου.Σε αστυνομικό κλοιό παραμένουν η Νομική Σχολή και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αττικής, στην αμερικανική πρεσβεία, στο ΥΠΟΙΚ και στη Βουλή.
Η 41η επέτειος του Πολυτεχνείου εορτάζεται και στα σχολεία. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, δεν γίνονται σήμερα μαθήματα σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: