Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η μάχη των «βουβαλιών» για την ηγεμονία στην Ευρώπη

Εντυπωσιακή όντως ήταν η στήριξη που προσέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που το Βερολίνο εξαπολύει επιθέσεις κατά κύματα ζητώντας τίποτα λιγότερο από πλήρη υποταγή. «Δεν μπορείς να συνεχίζεις να ξεζουμίζεις χώρες που βρίσκονται εν μέσω ύφεσης» υπογράμμισε ο Μπ. Ομπάμα μιλώντας στον Φαρίντ Ζακάρια και στο CNN. «Όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση, πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλά προσπάθεια να στύβεις ολοένα και περισσότερο έναν πληθυσμό που υποφέρει όλο και χειρότερα» τόνισε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.
Φυσικά και ο Ομπάμα δεν έγινε ξαφνικά φιλέλληνας, ωστόσο καταλαβαίνει ότι η ασκούμενη πολιτική της λιτότητας και των Mνημονίων που έχει επιβάλει το Βερολίνο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και την ΕΕ, υπηρετεί αποκλειστικά και ενισχύει υπέρμετρα τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα; Οι Ηνωμένες Πολιτείες να εκτοπίζονται πολιτικά από τη Γηραιά Ήπειρο ολοένα και περισσότερο. Οι Αμερικανοί θέλουν να αναχαιτίσουν λοιπόν την επέκταση και εδραίωση της γερμανικής παντοδυναμίας στην Ευρώπη.
Η Ουάσινγκτον είναι φυσικά υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, η οποία διευκολύνει τη δραστηριοποίηση και των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε η Ουάσινγκτον προωθεί τη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤΤΙΡ) με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια συμφωνία που προβλέπει ότι η ισχύουσα νομοθεσία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα υποταχθεί στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, που έχουν καθιερωθεί από και για τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις, επί ποινή εμπορικών κυρώσεων για τη χώρα-παραβάτη. Με τη συμφωνία αυτή τα προνόμια των πολυεθνικών θα αποκτήσουν την ισχύ νόμου και θα δέσουν για τα καλά τα χέρια των κυβερνήσεων. Στεγανοποιημένη από τις όποιες αλλαγές κυβερνήσεων και τις λαϊκές κινητοποιήσεις, η συμφωνία θα εφαρμόζεται με ή παρά τη θέληση των κρατών, καθώς οι διατάξεις της δεν θα μπορούν να τροποποιηθούν παρά με την ομόφωνη συγκατάθεση των χωρών που θα την έχουν υπογράψει.
Η Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας ΗΠΑ-ΕΕ θα είναι στο βασικό μενού της αυριανής συνάντησης στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και την καγκελάριο Άνγκ. Μέρκελ. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται η Ουκρανία, η σκλήρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το Αφγανιστάν και το Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν έντονες πιέσεις για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Μόσχας, σε αντίθεση με τη Γερμανία, που κατανοεί ότι ενδεχόμενη σκλήρυνση της στάσης της Δύσης έναντι της Ρωσίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ομαλή ροή του ρωσικού φυσικού αερίου. Το ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να πιέσει ο Ομπάμα την Ευρώπη να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Μόσχας, καθώς η Μέρκελ θα ζητήσει σε αντάλλαγμα τον περιορισμό της αμερικανικής ανάμειξης στην ευρωζώνη.
Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Λες Εκός εκτιμά μάλιστα ότι «το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδα, θα είναι το σημαντικότερο σημείο τριβής μεταξύ της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος έχει εξελιχθεί σε “πρωταθλητή” των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη».

Ο Ομπάμα δεν δίστασε μάλιστα να προειδοποιήσει τη Γερμανία να αφήσει στην άκρη τη λέξη Grexit!
prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: