Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Έτοιμες οι συμφωνίες Κύπρου - Ρωσίας


Οι διαχρονικές θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό είναι κάτι που τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης από τη Λευκωσία και καταγράφονται, τόνισε σήμερα (Κυριακή) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ρώσου πρέσβη ότι στην ατζέντα της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία είναι και η στρατιωτική συνεργασία και ότι οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας δεν αποτελούν εμπόδιο για τη συνεργασία Ρωσίας – Κύπρου, είπε ότι «το κάθε κράτος εργάζεται με μοναδικό γνώμονα να εξυπηρετήσει τα δικά του στρατηγικά συμφέροντα.

Έτσι πράττει και η Ρωσία, έτσι πράττει και η Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε σε προχωρημένες διεργασίες, σε προχωρημένες συνομιλίες, για την υπογραφή ενός σημαντικού αριθμού συμφωνιών και εντός της ερχόμενης βδομάδας θα γίνουν και πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις τόσο από ρωσικής πλευράς όσο και από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαχρονικές θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό είναι κάτι που τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης από τη Λευκωσία και καταγράφονται. Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραδοσιακές σχέσεις των δύο χωρών είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός».

Κληθείς να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία που θα υπογραφεί μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι «όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, υπάρχει μια στρατιωτική συμφωνία η οποία θα επικαιροποιηθεί, μια στρατιωτική συμφωνία που αφορά στρατιωτικό υλικό που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αγοράσει από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα είμαστε σε διάλογο για παροχή διευκολύνσεων προς τη Ρωσία σε σχέση με τους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται στην περιοχή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: