Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Νέες μέθοδοι για τα γόνατα και τη μέση

Σήμερα, χάρη στις σύγχρονες επεμβάσεις και στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και στο γόνατο. Ο πόνος στη σπονδυλική στήλη και στα γόνατα αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο βασανιστικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια η τάση αντιμετώπισης στη σύγχρονη χειρουργική είναι οι πιο μίνιμαλ και αναίμακτες τεχνικές, που απαιτούν νοσηλεία μισής ή μίας ημέρας. 

Για τη σπονδυλική στήλη
Στη σπονδυλική στήλη δύο από τα συχνότερα προβλήματα είναι η δισκοκήλη (δισκοπάθεια) και τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης. Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι η δισκοπλαστική με discogel για τη δισκοκήλη, ενώ για τα κατάγματα η κυφοπλαστική με μπαλόνι.

Η δισκοπλαστική
 Αποτελεί ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ασφαλή τεχνική. Πραγματοποιείται με μία ένεση στο κέντρο του δίσκου, μεταξύ των σπονδύλων, με ένα παχύρρευστο υλικό (discogel), που δρα ωσμωτικά, συρρικνώνοντας τον πυρήνα του δίσκου. Έτσι, αίρεται η πίεση που προκαλεί η κήλη πάνω στα νεύρα ή στον νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι πόνοι, τα μουδιάσματα και το βάρος στη μέση και στα πόδια. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί με τοπική αναισθησία. Μετά από λίγη ώρα, ο ασθενής φεύγει περπατώντας και επιστρέφει στην καθημερινότητά του.

Η κυφοπλαστική
 Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη μέθοδο για την αντιμετώπιση ενός ή περισσοτέρων σπασμένων σπονδύλων λόγω οστεοπόρωσης. Η φιλοσοφία της μεθόδου είναι η ανάταξη των σπασμένων σπονδύλων με το φούσκωμα ενός μπαλονιού και η έγχυση στην κοιλότητα που δημιουργείται ενός ειδικού ιατρικού τσιμέντου που σταθεροποιεί τον σπόνδυλο και αποκαθιστά το ύψος του, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται μέχρι και πλήρης ανακούφιση από τον πόνο που ταλαιπωρεί τον ασθενή. Η τεχνική πραγματοποιείται με 2 σωληνάκια, τα οποία εισάγονται μέσω 2 τομών του δέρματος 5 χιλιοστών και φτάνουν έως το σώμα του σπασμένου σπονδύλου. Ο ασθενής κινητοποιείται μετά από λίγες ώρες και εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη μέρα περπατώντας. Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση, μόνιμη, πλήρης και επαναφέρει τον ασθενή στην καθημερινότητά του, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του.

Οι τεχνικές για το γόνατο
Στο γόνατο, τα συχνότερα προβλήματα που προκαλούν πόνο είναι η οστεοαρθρίτιδα στις ηλικίες άνω των 50 ετών και οι ρήξεις των μηνίσκων σε όλες τις ηλικίες.

Νέα τεχνική αρθροπλαστικής Η οστεοαρθρίτιδα, σε προχωρημένα στάδια, αντιμετωπίζεται πλήρως με ολική αρθροπλαστική, αντικατάσταση δηλαδή της φθαρμένης άρθρωσης του γόνατος με μια τεχνητή άρθρωση. Τα τελευταία χρόνια, μια νέα τεχνική εφαρμόζεται με επιτυχία, η ολική αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας, γνωστή ως ΜΙKA (Minimally Invasive Knee Arthroplasty). Η εμφύτευση της αρθροπλαστικής γίνεται με ειδική τεχνική μέσω μικρής τομής και ελάχιστης διατάραξης των μαλακών μορίων. Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής, εκτός από το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την κλασική τεχνική, συμπεριλαμβάνονται η ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος και του μετεγχειρητικού πόνου, η γρηγορότερη αποκατάσταση της κίνησης του γόνατος και η ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αρθροσκόπηση του γόνατος
 Τέλος, οι ρήξεις των μηνίσκων, που δεν αφορούν μόνο αθλητές αλλά όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, αντιμετωπίζονται στην πλειονότητά τους με την αρθροσκόπηση του γόνατος. Η αρθροσκόπηση είναι μια επέμβαση που γίνεται μέσω 2 τομών του δέρματος 5 χιλιοστών. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο σπίτι του περπατώντας χωρίς πατερίτσες και χωρίς νάρθηκες.


Από τον Γεώργιο Πετσίνη, MD, PhD, ορθοπεδικό χειρουργό-αρθροσκόπο, διευθυντή Ορθοπεδικού Τμήματος του «Doctors’ Hospital», διδάκτορα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξειδικευμένο στην Ελβετία στη χειρουργική του γόνατος και της σπονδυλικής στήλης, στις επεμβάσεις μικρών τομών και στην αρθροσκοπική χειρουργική, site: www.arthro-specialist.gr, e-mail: gpetsin@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: